De Stemming van Vullings en Van Weezel: Rutte en Klaver winnaars debat

Mark Rutte en Jesse Klaver zijn de winnaars van het verkiezingsdebat op NPO Radio 1, Dat is het oordeel van Max van Weezel en Joost Vullings in de nieuwe aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel, de politieke podcast van NOS Met Het Oog op Morgen. "Zij waren de sterren van dit debat", zegt Van Weezel. "Ze bedienden allebei hun achterban door zich tegen elkaar af te zetten."

Zowel de VVD als GroenLinks heeft daar belang bij. "De kunst van zo'n verkiezingscampagne is om er een 'horserace' van te maken, een tweestrijd, zodat je de andere partijen een beetje wegdrukt uit de belangstelling."

Het is gebruik dat deelnemende partijen door loting aan elkaar worden gekoppeld bij de tv- en radiodebatten van de NOS. Opvallend is dat de spindoctors van de VVD, GroenLinks en de SGP vooraf hebben overlegd. Niet om het elkaar gemakkelijk te maken, maar juist om op zoek te gaan naar de onderlinge tegenstellingen. "De partijen mogen zelf een stelling inbrengen", vertelt Vullings. "En deze partijen hebben samen gekozen voor onderwerpen waarop ze het meest van mening verschillen."

Zo luidde de stelling van de VVD: Wie niet wil integreren moet zwaar gekort worden op zijn bijstandsuitkering. De stelling van GroenLinks was: de marktwerking in de jeugdzorg en thuiszorg moet worden afgeschaft. "Beide stellingen zijn heel goed gekozen om tegen elkaar te polariseren", zegt Van Weezel.

VVD was niet blij met Klaver

"Het grappige is dat de VVD bij de vorige verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen niet zo blij was toen Rutte voor het tv-debat Klaver lootte", herinnert Vullings zich. "Ze wisten niet zo goed wat ze met hem aan moesten. Maar gaandeweg sloeg dat om. Klaver deed het heel goed bij die campagne. Het debat liep ook goed."

Inmiddels is Klaver de favoriete tegenstander geworden van premier Rutte, meent Vullings. "De tegenstellingen zijn helder. Maar belangrijker nog, Klaver kan ook echt weerstand bieden. Emile Roemer van de SP bijvoorbeeld, die blies hij toch te gemakkelijk weg. Je ziet Rutte genieten als hij tegenover Klaver staat. Rutte kan dan het scherpst zijn rechtse geluid laten horen. En Klaver kan zijn linkse boodschap juist dan goed kwijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl