De negens levens van Bibian Mentel

"Ik heb in de afgelopen maanden twijfels gehad of ik ooit nog op een snowboard zou staan", zegt Bibian Mentel, die vier jaar geleden op de Paralympische Spelen in Sotsji goud won op de snowboardcross en haar titel nu hoopt te prolongeren in Pyeongchang.

De weg naar Pyeongchang was voor Mentel bezaaid met obstakels, zo is te zien in de documentaire 'Bibian Mentel: negen levens', waarin verslaggever Edwin Peek haar volgt in haar voorbereiding op de Paralympische Spelen van Pyeongchang.

Bibian Mentel in actie tijdens de Olympische Spelen in Sotsji in 2014 AFP

Het was een periode waarin ze keer op keer naar het ziekenhuis moest, omdat de kanker, waarmee ze in 2001 voor het eerst te maken kreeg en waardoor ze haar onderbeen verloor, steeds terugkwam. Maar het was ook de periode waarin ze liet zien over ongekende veerkracht te beschikken.

Ontsnappen

Afgelopen zomer werd voor de negende keer een tumor geconstateerd, dit keer in haar nekwervel. Ook werden uitzaaiingen gevonden bij haar slokdarm en rib. Ze maakte een moeilijke tijd door ("de zwaarste in al die 18 jaar"), maar is net op tijd hersteld van de operatie om toch aanwezig te kunnen zijn bij de Spelen in Pyeongchang.

Bibian Mentel neemt haar Jaap Eden-trofee in ontvangst bij het Sportgala 2014 ANP

Juist de sport houdt haar, naast haar gezin, op de been. "Snowboarden is ook een manier om te ontsnappen aan wat ik allemaal meemaak. Het is bezig zijn in het hier en nu, van de bergen genieten, naar beneden glijden, proberen het beste uit mezelf te halen."

Wereldkampioen

Zelfs toen Mentel in mei 2016 te horen kreeg dat er geen behandeling mogelijk zou zijn voor het plekje in de buurt van haar long, gaf ze de moed niet op. "Ik moest nog zeker vijf jaar door", zegt ze, "dan is mijn zoontje 18 jaar en volwassen. Maar liever wil ik een oud, grijs omaatje worden met kleinkinderen op schoot." Dankzij een nieuwe manier van bestralen kon ze toch met succes behandeld worden.

Ondanks haar fysieke problemen werd ze na Sotsji nog twee keer wereldkampioen snowboardcross én banked slalom, in 2015 in het Spaanse La Molina en in 2017 in het Canadese Big White.

Bibian Mentel NOS

'Meemaken is fantastisch'

Mentel weet dat haar conditie en voorbereiding op Pyeongchang verre van ideaal zijn geweest. "Dat neemt niet weg dat ik altijd nog wel een beetje kan snowboarden. Ik zal het voornamelijk op mijn ervaring moeten doen. Ik probeer het verder los te laten. Het meemaken is al fantastisch."

In Zuid-Korea neemt Mentel afscheid van de wedstrijdsport. "Ik kan me geen mooier afscheid voorstellen dan op de Spelen, ongeacht of ik daar nou prestaties neerzet of niet."

STER reclame