Topman Schiphol: ik had beter niets kunnen zeggen over opvolger

Schiphol-topman Jos Nijhuis ANP

De huidige topman van Schiphol Jos Nijhuis laat via een schriftelijke verklaring weten dat hij zich beter niet had kunnen uitlaten over zijn opvolging. Een interview in de Volkskrant veroorzaakte vandaag ophef omdat Nijhuis daarin zei dat de luchthaven de voorkeur geeft aan een man als zijn opvolger, omdat anders het evenwicht in de raad van bestuur weg zou zijn.

Nijhuis zegt het erg vervelend te vinden dat door zijn uitspraak het idee is ontstaan dat de ceo van Schiphol een man moet zijn. "Dat is niet wat ik heb gezegd en zeker niet wat ik heb bedoeld. Wel begrijp ik de maatschappelijke discussie die is ontstaan."

Beste kandidaat

Nijhuis wijst erop dat de verdeling tussen man en vrouw op topposities bij Schiphol nagenoeg gelijk is. "Daar hebben we de laatste jaren veel energie in gestoken. Ik besef dat het beter was geweest als ik me niet had uitgelaten over het benoemingsproces. Wat ik weet, is dat de raad van commissarissen voor de beste kandidaat gaat."

In het bestuur van Schiphol zitten nu twee mannen en twee vrouwen. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur noemde het in een reactie "totale flauwekul" dat er geen vrouw zou kunnen worden benoemd, omdat er al twee vrouwen zijn.

STER Reclame