Pep Guardiola met het gele lintje
NOS VoetbalAangepast

Guardiola krijgt boete voor Catalaans lintje

Pep Guardiola heeft van de Engelse voetbalbond FA een boete van 20.000 pond (22.500 euro) gekregen voor het dragen van een geel lintje als blijk van steun aan opgepakte leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging.

De trainer van Manchester City heeft het lintje al maanden op zijn trui of jas en ook tijdens wedstrijden was het enkele keren zichtbaar. In de regels van de FA staat dat politieke boodschappen op en langs het voetbalveld verboden zijn.

Pep Guardiola droeg het gele lintje ook tijden het Champions League-duel met Feyenoord in Manchester

De bond sprak Guardiola eind vorig jaar al aan op het dragen van het gele lintje, maar hij bleef het toen dragen. Daarop werd hij aangeklaagd en moest hij zich verantwoorden tijdens een hoorzitting van de tuchtcommissie van de FA.

Guardiola kreeg naast de straf een waarschuwing om het lintje niet langer te dragen tijdens wedstrijden. Hij mag het lintje wel tonen buiten het veld, bij persconferenties bijvoorbeeld.

Pep Guardiola voor een onafhankelijk Catalonië

Guardiola heeft zijn voorkeur voor Catalaanse onafhankelijkheid nooit onder stoelen of banken gestoken. De 47-jarige oud-speler en -trainer van FC Barcelona bezweert dat hij lintje niet draagt om zich uit te spreken voor onafhankelijkheid, maar om zijn politieke vrienden in de gevangenis te steunen.

Als het dragen van het lintje de prestaties van zijn club zou beïnvloeden en als het hem door de leiding van City wordt opgedragen, zou hij ermee stoppen, verklaarde Guardiola eerder deze maand. "Zij zijn de baas. De club is het belangrijkst. Ik wil mijn club natuurlijk niet beschadigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl