Een briefje op de ruit van een Albert Heijn in het centrum van Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Poetsende winkeliers en vindingrijke kappers bij stroomstoring Amsterdam

Dichte winkels, geen warm water en verbaasde toeristen. De binnenstad van Amsterdam kampt met een grote stroomstoring. In musea en winkels waar het normaal op vrijdagmiddag vol staat met dagjesmensen, is het nu leeg en donker.

Het Rijksmuseum en het Allard Pierson Museum blijven de rest van de dag dicht. Het Stedelijk Museum en Van Gogh Musem zijn wel gewoon open.

Winkeliers wachten tot de elektriciteit weer ingeschakeld wordt. Op de winkelruiten zijn briefjes geplakt. "Dicht vanwege de stroomstoring" of "hier alleen met cash betalen". Veel winkeliers maken uit verveling hun zaak schoon.

"Ik ben de ramen maar gaan lappen", zegt de eigenaar van een kledingwinkel tegen verslaggever Mattijs van de Wiel. Vanwege de stroomstoring is pinnen niet mogelijk. "Een klant heeft net via een mobiele app het geld overgemaakt. Ik hoop maar dat het bedrag op mijn rekening wordt bijgeschreven."

In een café bij de Weteringschans, in het centrum van de hoofdstad, proberen ze hun gasten toch iets te bieden. Water wordt gekookt in pannetjes, zodat er in ieder geval een kop thee kan worden verkocht.

Bij een kapperszaak in de buurt kunnen klanten alleen nog een knipbeurt krijgen, föhnen is niet mogelijk. Andere kappers brachten hun klanten naar een zaak in Amsterdam waar de elektriciteit nog wel werkt.

Bij een café aan de Weteringschans raakte een man gewond. Hij was met een collega de terrasverwarming aan het installeren toen door kortsluiting een metershoge steekvlam ontstond. Het gebied rond de plek van het ongeluk is afgezet met politielinten. Agenten leiden het verkeer om.

De trams in het centrum kunnen geen andere route nemen. Door de stroomstoring werkt de bovenleiding niet. Op veel plekken staan al urenlang rijen met trams. "Ik sta hier al drie uur", vertelt een machinist. "Ik heb het koud, maar ik kan geen kant op."

Bij de winkels en cafés die net buiten het getroffen gebied staan is het juist extra druk. "Het is hier extreem vol", zegt een medewerker van een café in de Museumbuurt, net buiten het centrum, "dus we hebben nog geen tijd gehad om te kijken wat er verder allemaal aan de hand is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl