CAT-scan voor grootste kat in Amerikaanse dierentuin

Aangepast

Een bijzondere uitdaging voor een dierentuin in de Amerikaanse staat Ohio. De 14-jarige leeuw Tomo moest de scanner in.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Afrikaanse leeuw met kiespijn door de scanner

Tomo had last van zijn tanden. Met de CT-scan - ook wel CAT-scan genoemd - wilden de dierenartsen van de dierentuin kijken of er misschien meer aan de hand was. Dat bleek het geval. De leeuw had last van ontstoken tandvlees. Met een medicinale behandeling is het dier daar binnen twee maanden vanaf.

Het scannen van dieren gebeurt onder narcose. Voorheen moesten ze daarvoor naar een universiteitskliniek. Nu heeft de dierentuin zelf een eigen apparaat waar grote dierentuinbewoners als leeuwen en gorilla's snel en veilig in kunnen worden gescand.

Met de nieuwe technologie op eigen terrein loopt de Columbus Zoo voorop: in de VS hebben maar vijf andere dierentuinen een CT-scanner. Nederlandse dierentuinen hebben geen eigen scanners. Ze maken gebruik van de apparatuur van gespecialiseerde klinieken zoals die van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

STER Reclame