NOS NieuwsAangepast

Van Nieuwenhuizen: idioot statement van vertrekkende Schipholbaas

Idioot statement, zegt minister Van Nieuwenhuizen

Het kabinet neemt in scherpe bewoordingen afstand van uitspraken van vertrekkend Schipholbaas Nijhuis. Die zei vanochtend dat de luchthaven de voorkeur geeft aan een man als zijn opvolger, omdat anders het evenwicht in de raad van bestuur weg zou zijn. In de raad zitten nu twee mannen en twee vrouwen.

Premier Rutte vindt de uitspraken onverstandig. "Als je die redenering zou handhaven, dan moet nu 99 procent van alle raden van bestuur heel veel vrouwen gaan aannemen."

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur noemt het "totale flauwekul" dat er geen vrouw zou kunnen worden benoemd, omdat er al twee vrouwen zijn. "Met net gisteren Internationale Vrouwendag vind ik dit echt een idioot statement."

Nijhuis gaat er niet over

Minister Hoekstra van Financiën voegt eraan toe dat Nijhuis niet over zijn eigen opvolging gaat, maar dat de raad van commissarissen verantwoordelijk is voor de benoeming.

"Het is voor zo'n belangrijke positie een hele ingewikkelde zoektocht. Als die zoektocht leidt tot een man kan ik daar natuurlijk mee leven en als die leidt tot een vrouw kan ik daar zeker ook mee leven; de uitspraken van Nijhuis zijn niet waar het kabinet voor staat", zegt Hoekstra.

Minister Van Engelshoven van emancipatie vindt de opmerkingen van Nijhuis te gek voor woorden. "Dat je zegt dat je een man gaat benoemen, omdat er anders te veel vrouwen zouden zijn. Dit kan gewoon niet."

Medestander in quotumcommissie

Voorzitter Caroline Princen van de commissie die eerder deze week nog pleitte voor een afdwingbaar quotum voor topvrouwen, valt Nijhuis juist bij. Volgens haar klopt de redenering van de Schiphol-topman wel. "Misschien is het wat onhandig gezegd, maar balans is heel erg belangrijk. Dat betekent dus ook andersom", zegt Princen tegen persbureau ANP.

Schiphol is volgens haar juist een goed voorbeeld van een bedrijf dat de wettelijke streefcijfers goed naleeft.

Sinds april vorig jaar is er een wet waarin een streefcijfer is opgenomen voor een evenwichtige zetelverdeling tussen mannen en vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van een onderneming. Het wordt als evenwichtig beschouwd als ten minste 30% van de zetels door vrouwen en ten minste 30% van de zetels door mannen wordt bezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl