Onder Koeman zien we geen Depay meer met een cowboyhoed

Aangepast
ANP

Met de komst van Ronald Koeman bij het Nederlands elftal wordt er niet alleen op het veld een nieuwe weg ingeslagen, ook buiten het veld is dat het geval. "Hij is erop uit de pers zoveel mogelijk buiten de deur te houden", stelt Arno Vermeulen.

De voetbalcommentator van de NOS ontving deze week net als alle andere Oranje-volgers het programma voor de eerste wedstrijden onder de nieuwe bondscoach: de oefenduels met Engeland (23 maart) en Portugal (26 maart). En daar schrok hij van.

Onder Koeman zullen geen open trainingen meer worden gedaan. "Ja, de eerste verzameltraining en soms een kwartiertje, maar daar hebben de media niks aan", stelt Vermeulen.

Dit wordt door de hele KNVB gedragen, maar Ronald Koeman heeft natuurlijk wel een flinke vinger in de pap.

Chris van Nijnatten, persvoorlichter van de KNVB

Daarnaast zal er minder spreektijd zijn met de spelers, krijgt de pers geen toegang meer bij de aankomst van de spelers en zal er geen persconferentie meer zijn van de bondscoach bij de bekendmaking van zijn selectie. Vermeulen: "Een kaalslag voor de media."

KNVB: focus moet volledig op voetbal

Chris van Nijnatten, persvoorlichter van de KNVB en oud-journalist, licht de veranderingen toe. "Het gaat ons vooral om de rust en het professionele klimaat waarin de bondscoach moet kunnen werken. Binnen de KNVB is na twee gemiste eindtoernooien de gedachte: de volledige focus moet op het voetbal zijn."

"Er is nu een nieuwe bondscoach, een nieuwe locatie, een nieuw Oranje en een nieuwe directie. Dit is een goed moment om dingen tegen het licht te houden, zo moet je het zien. Je kijkt hoe iets loopt. Als iets beter kan, doen we dat. Niets is voorgoed uitgesloten."

De pers rukt uit voor de presentatie van Ronald Koeman vorige maand in Zeist ANP Pro Shots

Vermeulen snapt het niet. "Met het oude, open persbeleid dat onder Kees Jansma werd ingezet, hebben we de finale en de halve finale van het WK gehaald. Het lijkt erop dat de pers - en daarmee ook het publiek - wordt gestraft voor de slechte resultaten, want de informatievoorziening rond Oranje loopt nu terug."

Is Van Nijnatten niet bang dat het Nederlands elftal op deze manier zijn open karakter verliest? "Dat denk ik niet. We zijn eenvoudig benaderbaar. Dat we iets minder beschikbaar zijn voor de pers betekent niet meteen dat we gesloten zijn. De gedachte dat we pers en publiek zouden willen straffen, is belachelijk en uiteraard volledig bezijden de waarheid."

Hij wil benadrukken dat niet alle vernieuwingen uit de koker van Koeman komen. "Dit wordt door de hele KNVB gedragen, maar hij heeft natuurlijk wel een flinke vinger in de pap."

Nederlands elftal sluit zich op in Zeist

Oranje verzamelt zich voor interlands niet meer bij Huis ter Duin in Noordwijk, maar bij het KNVB-centrum in Zeist. Dat is ook nieuw. Op het terrein van de voetbalbond worden eveneens de trainingen en de persbijeenkomsten afgewerkt.

"Op de KNVB Campus", zegt Vermeulen. "Dat komt ze goed uit, daar kunnen ze het makkelijk afgrendelen. Dat hele mediaspektakel bij de aankomst van de spelers is weg. Daar zijn we niet meer welkom. Geen Memphis Depay meer met een cowboyhoed of Eljero Elia in een camouflagepak."

Memphis Depay komt in 2015 in een opvallende outfit aan bij Oranje ANP

Vermeulen denkt nu al met weemoed terug aan het vorige persbeleid: "Kees Jansma bracht als perschef een open sfeer en die is doorgezet tot onder de laatste bondscoach, Dick Advocaat. Bert van Marwijk en Louis van Gaal waren niet de makkelijksten met de media, maar blijkbaar wel meer plooibaar dan Koeman."

"Bij grote evenementen werden de regels zelfs opgerekt voor de Nederlandse pers, nu kunnen we bij oefeninterlands al heel weinig."

Van Nijnatten: "Bij de media zelf is ook niet alles meer zoals vroeger. Meer mensen willen meer weten. Waarom zouden wij onze tactiektraining prijsgeven vlak voor een wedstrijd? Ook hier geldt: het voetbal staat centraal."

Vermeulen sluit af: "Koeman zei dat zijn mannen een beetje moeten gaan lijken op de spontane, succesvolle Oranjevrouwen. Dat wordt lastig als je ze weghoudt bij het publiek. Wij van de pers zijn de ogen en oren van de Nederlandse voetballiefhebber."

STER Reclame