NOS

Vanmiddag is op NPO Radio 1 een debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. In Nieuws en Co (NOS/NTR) gaan elf landelijke politieke leiders in groepjes de discussie aan. Ze hebben zelf stellingen mogen aandragen.

Wie in het perscentrum Nieuwspoort tegen wie in het strijdperk treedt, is bepaald door loting. Eerst gaan D66 en Denk met elkaar in debat, daarna CDA, PvdA en Partij voor de Dieren, vervolgens ChristenUnie, SP en 50Plus en tot slot VVD, GroenLinks en SGP. Ook politici van lokale partijen doen mee aan de uitzending. Zij vertellen wat er speelt in hun gemeente en wat ze van de landelijke politici nodig hebben om hun werk goed te doen.

Zonder Forum voor Democratie en PVV

De leiders van alle partijen in de Tweede Kamer waren voor het debat uitgenodigd, maar PVV en Forum voor Democratie trokken zich na de loting terug. PVV-voorman Wilders zei dat de partij "nooit meedoet aan radio-onzin van de NOS". Baudet komt niet, omdat hij niet in debat wil met D66-leider Pechtold over de stelling "Voor discriminatie is geen plek in onze gemeenten". Volgens Baudet is Pechtold er alleen op uit om hem te demoniseren.

De uitzending begint om 16.00 uur en duurt tot 18.30 uur. Het debat is ook te volgen via NPO Politiek. Op 20 maart, de dag voor de verkiezingen, is er ook nog een NOS-tv-debat.

STER reclame