1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

'Invoering Duitse tol pas in 2020'

Het duurt zeker tot 2020 voordat in Duitsland de tolheffing voor buitenlandse automobilisten wordt ingevoerd. Dat melden Duitse media op basis van de krant Handelsblatt.

Er zou onder meer vertraging zijn ontstaan in de aanbestedingsprocedure, zeggen overheidsbronnen. Verder zouden er nog te veel problemen zijn met de bescherming van persoonsgegevens van automobilisten.

Ook is het lastig om het project van de grond te krijgen omdat leveranciers van het tolheffingssysteem hun financiering moeilijk rond krijgen. Ze zeggen dat banken moeilijk doen. De leveranciers worden door de overheid betaald op basis van het aantal buitenlandse auto's dat Duitsland in en uit rijdt. Volgens banken geeft dat geen zekerheid en willen ze daarom het project niet financieren.

Oorspronkelijk stond de invoering van de tolheffing gepland voor 2019. Het innen van de tol moet via de registratie van het kenteken. Er komen dus geen vignetten, stickers of tolpoortjes.

Er is veel kritiek op een tolvignet voor niet-Duitse automobilisten. Nederland heeft zich in december aangesloten bij een rechtszaak die Oostenrijk voert tegen de Duitse plannen. Minister Van Nieuwenhuizen vindt de plannen discriminerend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl