1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Schaatsiconen van weleer én nu herenigd bij de Nachtwacht

IJsmeesters herenigd bij de Nachtwacht

Onder het toeziend oog van de schutters van de Nachtwacht verzamelden zich donderdagavond alle voormalige en huidige wereldkampioenen allround schaatsen in het Rijksmuseum. De bijzondere bijeenkomst was een van de vele festiviteiten die worden georganiseerd aan de vooravond van de WK allround, die van vrijdag tot en met zondag in het Olympisch Stadion plaatsvinden.

Het is 125 jaar geleden dat het eerste officiële WK allround werd georganiseerd. Ook dat toernooi vond plaats in Amsterdam, zij het op het Museumplein, waar de titel naar Jaap Eden ging.

ANP
Schaatsiconen (vlnr Van Deutekom, Groenewold, Uytdehaage, Wüst) bij de Nachtwacht

Sinds eind jaren tachtig worden grote schaatstoernooien steeds vaker in hallen georganiseerd. Uit historische en nostalgische overwegingen keren de WK allround deze winter terug in Amsterdam op een buitenbaan.

Het Olympisch Stadion, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot Coolste Baan van Nederland, zal drie dagen lang gevuld zijn met naar schatting twintigduizend toeschouwers per dag. Viervoudig wereldkampioen Rintje Ritsma is directeur van het evenement.

Ter gelegenheid van het jubileumtoernooi zijn alle nog levende oud-wereldkampioenen uitgenodigd naar Amsterdam te komen.

Eric Heiden mist zijn vlucht

Iconen als Johann Olav Koss, Ard Schenk, Karin Enke en Emese Hunyady waren donderdagavond aanwezig in het Rijksmuseum waar ze vooruitblikten op de WK.

"Het leukste is een stadion vol Nederlandse toeschouwers", sprak Koss glunderend. "We gaan genieten van die echte Hollandse schaatssfeer. Dat had ik graag zelf meegemaakt."

 • ANP
  Johann Olav Koss (m) en Emese Hunyady (r)
 • ANP
  Chad Hedrick en zijn vrouw
 • ANP
  Reinier Paping
 • ANP
  Kees Verkerk

Rond de Nachtwacht verzamelden zich ook illustere namen uit nog langer vervlogen tijden. Zo stonden op de gastenlijst bijvoorbeeld ook de 84-jarige Knutt Johannesen, wereldkampioen allround in 1957 en 1964, de 73-jarige Per Ivar Moe, wereldkampioen in 1965, en de 83-jarige Valentina Stenina, die in 1960 en 1961 's werelds beste schaatsster was.

Eric Heiden zou eveneens in het Rijksmuseum aanwezig zijn. De Amerikaanse drievoudig wereldkampioen allround (1977-1979) miste echter zijn vlucht.

'Uniek gebaar'

Naast Ard Schenk gaven alle Nederlandse oud-wereldkampioenen acte de présence. Van de 82-jarige Henk van der Grift, de eerste na-oorlogse Nederlandse wereldkampioen, tot en met de huidige heersers Ireen Wüst en Sven Kramer.

"Dit maak je nooit meer mee", sprak Renate Groenewold, die in 2004 de wereldtitel veroverde. "Fantastisch dat het op deze manier georganiseerd is. De ambiance, super."

Daar sloot Koss zich bij aan: "Erg uniek. Een geweldig gebaar en een heel bijzondere avond."

ANP
Ireen Wüst en Sven Kramer voor de Nachtwacht

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl