Sluwe Cousin wint vijfde etappe Parijs-Nice, Poels blijft tweede

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Sluwe Cousin wint vijfde etappe Parijs-Nice

Jérôme Cousin heeft op doortrapte wijze de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Fransman van Direct Énergie kwam na 165 kilometer en een col van de eerste categorie als eerste aan in Sisteron. Wout Poels, woensdag winnaar van de tijdrit, eindigde in het peloton op dertien seconden.

Daardoor blijft de Nederlander in de nek hijgen van geletruidrager Luis Léon Sánchez, wiens voorsprong op de Sky-renner nog steeds vijftien seconden telt. Cousin greep naast de dagzege ook de bergtrui. Mike Teunissen (Sunweb) was de beste Nederlander, hij eindigde net voor nummer tien Koen de Kort als achtste.

Aanvallers of sprinters?

Aanvankelijk leek het de laatste kans op dagsucces te worden voor de sprinters. Maar terwijl de verkouden Dylan Groenewegen Parijs-Nice had verlaten, lieten de ploegen van de grote sprinters, onder wie groenetruidrager Arnaud Démare (FDJ), het na hard te werken. Het waren de aanvallers die de koers kenmerkten.

Jérôme Cousin wint vijfde etappe in Parijs-Nice EPA

Met Cousin, Nicolas Edet (Cofidis) en Julien El Fares (Delko Marseille Provence) kende de etappe drie vroege, Franse vluchters. Later voegde ook de Duitser Nils Politt (Katusha) zich bij de kopgroep, die met een voorsprong van bijna vier minuten aankwam bij een klim van de eerste categorie: de Col de Lagarde-d'Apt.

De coureur die zich als eerste bovenaan de top meldde was Cousin. Hij greep tien punten op de zwaarste klim nadat hij ook al als eerste boven was gekomen op de eerste col, een van de tweede categorie.

Inrekenen of achterblijven?

Met Lotto-Soudal en Quick-Step voorop zette het peloton koers richting de koplopers. Het verschil daalde aanvankelijk langzaam, maar zo'n vijftien kilometer van de meet schrokken de achtervolgers wakker en ging de versnelling omhoog. Ondertussen ontsnapte Politt uit de kopgroep. Alleen Cousin kon later aanhaken, waardoor de Fransman en de Duitser samen voor de dagzege gingen strijden.

Etappe zes van Parijs-Nice is vrijdag live te volgen via een stream op NOS.nl en in de NOS-app. Aanvang ongeveer 15.15 uur. In het slotweekeinde zijn de zware zevende en achtste etappe ook live te zien op NPO1.

Het peloton, waar op minder dan een kilometer van de streep nog een valpartij plaatsvond, kwam uiteindelijk net te laat. Cousin, die gedurende de hele etappe precies de juiste momenten koos om weg te rijden, liet Politt achter zich en schreef op sluwe wijze de vijfde etappe op zijn naam.

Vrijdag trekt het peloton in een 188 kilometer lange, pittige heuveletappe van Sisteron naar Vence. Met name de staart van de rit is verraderlijk, met een klim van de eerste categorie.

Uitslag vijfde etappe

STER Reclame