Op jacht naar tiende wereldtitel allround trotseert Kramer de elementen

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kramer vecht tegen de elementen op buitenijs

Stromende regen, een stralend zonnetje en harde wind. Het Olympisch Stadion in Amsterdam, vanaf vrijdag decor van de WK allround, werd donderdag afwisselend geteisterd door de elementen. Het hoort bij schaatsen in de buitenlucht. En volgens Sven Kramer, op jacht naar zijn tiende wereldtitel allround, valt het allemaal wel mee.

"Het is zoals het is", aldus de nuchtere Fries. "Volgens mij valt het met de wind wel mee. Ik denk dat het wel een mentaal spel wordt, of je gaat toegeven aan het weer of niet."

Ireen Wüst en Sven Kramer verdedigen dit jaar hun wereldtitel allround EPA

Dan de kwestie van het zogeheten 'wak'. Woensdag, tijdens de training van Ireen Wüst, lag het Amsterdamse ijs deels open. Ook daags voor de start van de WK was dat nog het geval. Geen probleem, verwacht Kramer. "Volgens mij is het prima. Het is geen superdeluxe ijsbaan, maar ik denk dat we er een mooi kampioenschap op kunnen rijden."

Op de WK allround komt Kramer voor de laatste keer dit seizoen in actie op het ijs. Hij laat de wereldbekerfinale in het Wit-Russische Minsk (16-18 maart) aan zich voorbij gaan. Kramer sloeg eerder al de wereldbekers in Salt Lake City en Erfurt over. In het gecombineerde klassement over vijf en tien kilometer staat hij daarom al op ruime achterstand van leider Ted-Jan Bloemen.

"Ik woon op amper twintig meter van het complex en heb alle werkzaamheden aan het stadion van dichtbij kunnen bekijken. Het wordt een fantastisch weekeinde."

'Tien wereldtitels allround? Zou leuk zijn'

Om zijn tiende wereldtitel allround te veroveren, moet de 31-jarige Nederlander afrekenen met: "Sverre Lunde Pedersen, Patrick Roest en ook Marcel Bosker doet het goed de laatste tijd. En wie weet kan Ted-Jan Bloemen het."

Tien wereldtitels allround, het zou een unicum zijn. En voor Kramer? "Het zou wel leuk zijn."

STER Reclame