Oost-Ghouta al vrijwel in tweeën gesplitst

Vrachtwagens van het Rode Kruis, wachtend op vertrek naar Oost-Ghouta AFP

Een Syrische commandant heeft verklaard dat Syrische troepen op het punt staan de rebellenenclave Oost-Ghouta in tweeën te delen. Van die opsplitsing is al dagen sprake. Syrische troepen rukken op vanaf het westen en het oosten in Oost-Ghouta. Als ze elkaar bereikt hebben, is de opdeling van het gebied ten oosten van Damascus een feit.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat op basis van verklaringen van getuigen informatie verstrekt over Syrië, meldt dat Oost-Ghouta al in twee stukken is verdeeld. Woordvoerders van de rebellen spreken dat tegen.

De opdeling van Oost-Ghouta zou een zware slag voor de rebellen zijn, omdat de troepen en milities van het bewind-Assad de rebellen dan steeds verder in het nauw kunnen drijven. Het verlies van het gebied is vergelijkbaar met de terugtrekking van de rebellen uit Oost-Aleppo in 2016. Daaraan ging ook een zware strijd vooraf.

Jean-Marc Mojon
@mojobeirut
SYRIA: More than 80 civilians have died as a result of regime and Russian bombardment on #EasternGhouta yesterday - Pictures here from Kafr Batna by @amer_almohibany @AFP #Syria
1 jaar geleden

Vrijgeleide

De oorlog om Oost-Ghouta heeft volgens het Observatorium in de afgelopen dagen aan bijna 900 mensen het leven gekost. Gisteren alleen al vielen er 90 doden.

Rusland heeft de rebellen in het gebied een vrijgeleide aangeboden, zoals eerder ook al gebeurde bij gebieden in Syrië die in handen van rebellen zijn. De opstandelingen kunnen vertrekken met familieleden en ze mogen lichte wapens meenemen.

De rebellen hebben het aanbod afgewezen om de strijd te kunnen voortzetten.

Syrië en zijn bondgenoot Rusland zeggen dat de verovering van Oost-Ghouta noodzakelijk is om een eind te maken aan de beschietingen op Damascus.

De gevechten in Oost-Ghouta zijn doorgegaan ondanks het 30 dagen-bestand waartoe de VN-Veiligheidsraad had opgeroepen, en de dagelijkse gevechtspauzes die Rusland had ingesteld.

Het Internationale Rode Kruis zegt dat als gevolg van de aanhoudende beschietingen een hulpkonvooi Oost-Ghouta vandaag niet in kan. Eerder deze week konden twee hulpkonvooien het gebied wel binnentrekken.

STER Reclame