Oudgediende Gabriel geen minister in nieuw Duits kabinet

Aangepast
Reuters

Vicekanselier en minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel krijgt geen ministerspost in de nieuwe Duitse regering. Via Twitter laat de SPD'er weten dat hij zijn taken bij de sociaaldemocraten neerlegt.

Volgens Duitse media komt zijn vertrek niet als een verrassing. Gabriel (57) zou een slechte relatie hebben met SPD-leider Olaf Scholz en fractievoorzitter Andrea Nahles. Zij hebben de oud-minister en voormalig vicekanselier verteld dat er geen plaats meer voor hem is.

De SPD maakt morgen bekend welke drie mannen en drie vrouwen de partij levert voor het vierde kabinet-Merkel. Bij de coalitiegesprekken met de CDU/CSU is afgesproken dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken een sociaaldemocraat wordt. Duitse media melden dat de huidige minister van Justitie Heiko Maas Gabriel opvolgt.

Oudgediende

Gabriel is een oudgediende in de Duitse politiek. Hij nam deel in vorige regeringen als minister van Milieu, en Economische Zaken. Daarnaast was hij sinds 2009 partijvoorzitter van de SPD.

In maart vorig jaar werd Gabriel opgevolgd door Martin Schulz, die vorige maand het voorzitterschap alweer neerlegde. Ook Schulz is niet meer in de race voor een ministerspost.

STER Reclame