ANP

Elf mannen uit Amsterdam en Amstelveen worden vervolgd omdat ze volgens het OM seks hebben gehad met een minderjarige jongen. Die was destijds rond de 16 jaar oud.

De verdachten zijn mannen van 38 tot 61 jaar. Ze betaalden de jongen in ruil voor zijn diensten. De mannen zijn onafhankelijk van elkaar aangehouden tussen februari en juli vorig jaar.

Hoofdofficier

Een van de verdachten, Vincent L., werkte jarenlang bij het Openbaar Ministerie. Eerst was hij officier van justitie, maar in mei 2016 werd hij benoemd tot plaatsvervangend hoofdofficier bij het Functioneel Parket. Dat is de afdeling die zich bezighoudt met de bestrijding van milieucriminaliteit en fraude.

L. werd per 1 januari van dit jaar door het OM ontslagen vanwege de verdenkingen.

Het Openbaar Ministerie is volgens persofficier Katelijne den Hartog "ongelofelijk geschrokken". Dat een collega verdacht werd, heeft een grote schok teweeggebracht binnen het OM, zegt zij. De zaak wordt volgens haar hoog opgenomen.

'Mannen verdacht van seks minderjarige jongen'

De zaak kwam aan het rollen nadat de ouders van de jongen in januari vorig jaar opvallende berichten op de telefoon van hun zoon hadden gevonden. Zij deden daarna aangifte.

De jongen had zichzelf aangeboden via een advertentie op een datingsite, waar de mannen vervolgens op hadden gereageerd. Het is niet duidelijk of de jongen in de advertentie zijn echte leeftijd had vermeld.

Leeftijd minderjarige

Zes van de verdachten hadden seks met de jongen toen hij nog 15 was. De anderen, onder wie Vincent L., betaalden de jongen voor seks toen hij al wel 16 of ouder was.

Dat is juridisch een groot verschil, zegt de advocaat van L. Voor seks met iemand van 12 tot en met 15 jaar oud zijn de straffen hoger dan voor betaalde seks met iemand van 16 of 17 jaar oud.

STER reclame