Er komen voorlopig geen acties meer bij Transavia. ANP

Transavia en de 500 piloten hebben vannacht een principe-akkoord gesloten over een nieuwe cao. Stakingen van piloten, die in voorbereiding waren, gaan voorlopig niet door.

Volgens Joost van Doesburg van de pilotenvakbond VNV is er in de nieuwe cao afgesproken dat het rooster van piloten in de laatste 24 uur voor vertrek niet meer veranderd mag worden. In de laatste week voor vertrek mogen er nog slechts mondjesmaat wijzigingen worden doorgevoerd.

Het was de piloten een doorn in het oog dat Transavia de laatste tijd om de haverklap roosters aanpaste, zelfs tot 14 uur voor vertrek: "Piloten waren de grip op hun privéleven en op hun rooster geheel kwijt. Met de nieuwe afspraken hebben ze dat weer een beetje teruggekregen. Daar was het ons vooral om te doen."

Ook is in de cao - die loopt tot 1 april 2020 - afgesproken dat de VNV samen met de werkgevers een solide regeling ontwikkelt voor als verkeersvliegers medisch worden afgekeurd, bijvoorbeeld als de ogen achteruitgaan.

Weinig problemen

De piloten van Transavia zaten al ruim een jaar zonder cao. Afgelopen maand was er een korte staking om de eisen kracht bij te zetten. Van Doesburg: "Jammer dat we dat hebben moeten doen. Maar een staking was echt nodig om de aandacht te krijgen. Nieuwe acties zijn van de baan omdat we een akkoord hebben. Onze leden moeten er nog wel mee instemmen, maar we leggen het met een positief advies voor."

Reactie Transavia

Directeur Mattijs ten Brink van Transavia spreekt van een "gebalanceerde" overeenkomst, die tegemoetkomt aan de wensen van de vliegers maar wel ruimte laat voor besparingen die het bedrijf op termijn gezonder maken. "Beide partijen hebben hun verantwoordelijkheid genomen", aldus de topman.

STER reclame