Zwitserland zet Colombiaanse het land uit vanwege plannen aanslag

Aangepast
Reuters

Zwitserland heeft een Colombiaanse terreurverdachte die opgroeide in Zwitserland het land uitgezet omdat ze plannen zou hebben gehad aanslagen te plegen. De 23-jarige vrouw werd in november opgepakt en tegen haar loopt nog een strafrechtelijk onderzoek vanwege terroristische activiteiten. De autoriteiten willen dat niet afwachten omdat ze een gevaar zou zijn voor het land.

Politiediensten onderschepten appjes van de vrouw en haar man, een Zwitser van Bosnische afkomst die gelijktijdig werd opgepakt in Frankrijk. Ze spraken over het laten ontsporen van een trein en een aanslag op een kerk of op een nachtclub.

Justitie gepasseerd

Tegen de vrouw, een bekeerde moslima die opgroeide in Lausanne, loopt dus nog een strafrechtelijk onderzoek en ze zou eigenlijk begin februari vrij hebben moeten komen. De federale politie van Zwitserland stak daar een stokje voor en betoogde dat ze het land uit moet worden gezet omdat de zaak de binnenlandse veiligheid raakt. Gisteren is ze uitgezet.

In uitzonderlijke gevallen kan justitie in dit soort zaken gepasseerd worden. Het ministerie van Justitie en daarna de Zwitserse Bundesrat, de regering, heeft dan het laatste woord.

Journalisten van de publieke omroep SRF spraken met de vrouw in de gevangenis. Ze erkent dat ze met haar man heeft gesproken over aanslagen, maar dat was volgens haar maar geklets; het zou gaan om fantasieverhalen.

Kritiek op uitzetting

Bij de politie-operatie in november werden bij elkaar tien verdachten opgepakt, negen van hen in Frankrijk. De man van de Colombiaanse zou de leider zijn geweest van de groep, die zou sympathiseren met terreurgroep IS.

Het besluit is niet onomstreden. Verschillende rechtsgeleerden en politici uiten zich kritisch. Een senaatslid van de liberale FDP, Andrea Caroni, zegt tegen de SRF dat er eerst een uitspraak door een rechter gedaan had moeten worden en dat ze in Zwitserland haar straf moet uitzitten. Pas daarna kan volgens hem sprake zijn van uitzetting, tenzij Zwitserland met Colombia afspreekt dat de vrouw haar celstraf daar uitzit.

Rechtsexpert Marc Spescha van de universiteit van Freiburg zegt dat de vrouw in Colombia waarschijnlijk gewoon kan gaan en staan waar ze wil, omdat de strafzaak tegen haar in Zwitserland niet per se leidt tot een arrestatie in Colombia.

STER Reclame