Novak Djokovic
NOS SportAangepast

Hardlopen met Djokovic of Wozniacki, het kan in tennisparadijs Indian Wells

Het grootste tennisevenement na de vier grandslamtoernooien is van start gegaan in Californië: het masterstoernooi in Indian Wells. Het is het moment dat de tennissers op voorhand omcirkelen in hun agenda. Vier vragen en antwoorden over dit bijzondere toernooi.

Waarom wordt Indian Wells het vijfde grandslamtoernooi genoemd?

Met een prijzenpot van bijna 9 miljoen euro, een speelschema met 96 spelers en een complex dat vergelijkbaar is met Roland Garros en Wimbledon, is dit een toernooi met de allure van een grand slam.

De winnaar van het enkelspel ontvangt 1,1 miljoen euro (mannen en vrouwen) en kan sinds dit jaar op een extraatje van 800.000 euro rekenen als hij en/of zij ook de titel in het dubbelspel wint. Dat laatste is een primeur in tennisland.

Indian Wells zorgde eerder voor een primeur. In 2011 kreeg het als eerste ATP-toernooi op alle wedstrijdbanen de beschikking over het hawk-eyesysteem. Revolutionair destijds en het leverde veel prestige op.

Alles bij elkaar verdiende Indian Wells het om het predicaat 'vijfde grand slam' over te nemen van Miami, dat op het intieme onderkomen op Key Biscayne al jarenlang aan zijn grens zit. Miami probeert overigens mee te groeien en verhuist in 2019 naar het complex van American Football-team Miami Dolphins.

Wat maakt het toernooi zo bijzonder voor de spelers?

Het ontbreekt de deelnemers aan niets. Het toernooi is groot, maar zonder de hectiek van een grand slam. Het complex is ruim (27 tennisbanen), alle mogelijke trainingsfaciliteiten zijn aanwezig, het weer is vrijwel altijd goed en de tennissers kunnen hier op veel privacy rekenen.

Roger Federer, Novak Djokovic en Serena Williams verblijven bijvoorbeeld in tegenstelling tot de meeste spelers niet in een hotel, maar hebben hier een eigen onderkomen, inclusief privétennisbaan. Ideaal als je niet afhankelijk wil zijn van de beschikbaarheid van een trainingsbaan op het tennispark.

Kijk ook niet gek op als je in de straten van Indian Wells ineens wordt ingehaald door een joggende Caroline Wozniacki of Alexander Zverev. Of dat de Spaanse en Argentijnse tennissers elkaar uitdagen voor een potje voetbal. Ook Novak Djokovic en Rafael Nadal waagden zich op het complex weleens aan een partijtje.

Het zegt iets over de ontspannen sfeer die hangt rond de banen van Indian Wells en die in scherp contrast staat met de nerveuze spanning die bijvoorbeeld Parijs en New York kenmerkt.

Wie is financieel verantwoordelijk voor Indian Wells?

De grote man achter het toernooi is de Amerikaanse miljardair Larry Ellison, de oprichter van softwarebedrijf Oracle. Zijn droom is om van Indian Wells een grandslamtoernooi te maken. Realistisch? Dat moet de toekomst uitwijzen.

De volgende (tussen)stap is de status van een 'super masterstoernooi'. Nog meer geld, nog meer punten. Voorlopig staan deze ideeën nog op een bierviltje.

Ellison benoemde de recent gestopte Tommy Haas tot zijn toernooidirecteur. Een slimme zet. Geen afstandelijke zakenman in maatpak, maar een oud-prof met casual kleding die tussen de spelers staat.

Tommy Haas (linksboven) en Larry Ellison (midden onderin) op de tribune tijdens de partij van Maria Sjarapova

Wie zijn er eigenlijk allemaal van de partij?

De gehele wereldtop zien we de komende twee weken in actie. Van Roger Federer tot en met Simona Halep. Serena Williams, Viktoria Azarenka en Novak Djokovic maken hun rentree. Namens Nederland komt Kiki Bertens in actie, Robin Haase is wegens ziekte afwezig.

Bertens heeft een bye voor de eerste ronde, maar treft Serena Williams wellicht in de tweede ronde. De Amerikaanse moet donderdag eerst van Zarina Diyas winnen.

Overigens is het mannentoernooi gedevalueerd door de afwezigheid van enkele prominente spelers. Zo ontbreken Rafael Nadal, Andy Murray, David Goffin en Stan Wawrinka vanwege blessures op het speelschema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl