Jeroen van der Veer en Ralph Hamers
NOS NieuwsAangepast

ING verhoogt salaris topman Hamers met 50 procent

ING Bank verhoogt het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met meer dan de helft, tot ruim 3 miljoen euro.

Volgens de commissarissen van ING verdient Hamers veel te weinig ten opzichte van collega's van Europese bedrijven van vergelijkbare grootte. Met dat verschil worstelen de commissarissen al geruime tijd, zegt president-commissaris Jeroen van der Veer in Het Financieele Dagblad. "Ralph Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald."

Van der Veer wil niet zeggen of Hamers zelf om de loonsverhoging heeft gevraagd. Hij hoopt op begrip van het overige personeel van ING, dat in september een in de cao vastgelegde salarisverhoging van 1,7 procent krijgt.

Met de loonsverhoging van Hamers gaat de bank in tegen de trend van versobering bij Nederlandse banken. Van der Veer erkent dat, maar stelt dat ING een ander soort bank is: meer op het buitenland gericht dan ABN Amro en geen coöperatie zoals Rabobank.

'Absurd'

"Ik vind het absurd. Als meneer Hamers in de eredivisie speelt, dan ook de 14.000 andere werknemers van ING", zegt Ike Wiersinga van CNV vakmensen. Ze denkt dat ING weer teruggaat naar het verleden.

"Het ouderwetse graaien begint. ING had ook kunnen zeggen: In Nederland doen we het anders dan in andere landen. De bank is in stand gebleven door belastingbetalers, dus nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Ze roept aandeelhouders van de bank op om de loonsverhoging tegen te houden.

Het is niet de eerste keer dat er discussie is over het salaris van Ralph Hamers. In 2015 werd zijn salaris verhoogd met bijna dertig procent. Hamers noemde dat een "moedig besluit", omdat hem eerder een hogere loonsverhoging was beloofd.

Ook toen zei hij dat er gekeken moet worden naar de salarissen van topmannen in het buitenland. Als ING niet genoeg betaalt, verdwijnt er talent naar het buitenland en wordt het moeilijker om talenten aan te trekken, zei de bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl