UCI-voorzitter: wat Sky deed, is onacceptabel voor mij

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lappartient: onacceptabel wat Sky deed
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hoewel er deze week geen keiharde feiten boven tafel kwamen in het rapport over de handel en wandel bij wielerploeg Sky, is de argwaan bij de UCI aangaande de Britse formatie en voormalig Tourwinnaar Bradley Wiggins wel sterk toegenomen.

UCI-voorzitter David Lappartient zegt in een interview met de BBC dat hij de zaak uitgebreid wil onderzoeken. "Toen Team Sky werd opgericht, zei de ploeg dat zij volkomen schoon wedstrijden wilden winnen. We kunnen uit dit rapport opmaken dat het ietsje anders is gegaan."

In een eerste reactie liet de internationale wielerunie maandag alleen weten dat er opnieuw zal worden gekeken naar (de regels rondom) het gebruik van medische attesten.

Bradley Wiggins tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro AFP

"We hebben de afdeling CADF, die gaat over dopingbestrijding, zij hebben de macht om deze zaak verder te onderzoeken. Ik hoop dat zij dit ook doen om te kijken of hier antidopingregels overtreden zijn."

Oproep Sutton

Lappartient wil dat de onderste steen boven komt. "We moeten meer weten over alle verhalen die nu naar buiten komen. Gisteren zag ik dat Shane Sutton (voormalig ploegleider en trainer bij Sky en de Britse wielerbond, red.) een oproep deed aan Wiggins om de waarheid te zeggen, wat is die waarheid?"

Dan Roan
@danroan
World cycling supremo Lappartient demands answers on Team Sky controversy: “I saw Shane Sutton had said that Bradley Wiggins should tell the truth...so what does this mean?!”
9 maanden geleden

De kleine lettertjes van het reglement laten voor Lappartient niets aan duidelijkheid te wensen over. Op de vraag of het nog wel vals spelen kan worden genoemd als de regels niet zijn overtreden, is hij duidelijk: "Als je middelen gebruikt om je prestaties te bevorderen, dan ben je precies dat aan het doen: vals spelen."

Reactie Sky

Team Sky reageerde snel op de uitlatingen van Lappartient. "We werken graag mee aan elk onderzoek van de UCI." De Britse ploeg herhaalde zijn standpunt dat er geen enkel bewijs bestaat voor de conclusies die in het rapport staan.

Team Sky
@TeamSky
Response to comments by UCI President David Lappartient - https://t.co/B3E9KH8Xdo
9 maanden geleden

Lappartient sprak niet alleen over de tijd waarin Wiggins verboden middelen tot zich nam, al dan niet via een legale omweg. Hij herhaalde zijn standpunt in de zaak rond Chris Froome, die tijdens de jongste Vuelta een positieve plas inleverde op het middel salbutamol. De Fransman hoopt dat Froome de grote rondes mijdt tot er een uitspraak is gedaan in de zaak.

'Een drama als er voor de Tour geen uitspraak is'

"Ik weet niet of er al een besluit komt voor de Giro, begin mei. Ik hoop dat er in elk geval een uitspraak is voor juli, want het zou een drama zijn voor het imago van onze sport als zo'n prominente renner de Tour gaat rijden, terwijl er nog verdachtmakingen zijn tegen hem."

STER Reclame