NOS SchaatsenAangepast

Wüst wil eerst 'olympische' wereldtitel en dan naar Hawaï

Ireen Wüst is vanaf vrijdag een van de grote favorieten bij de WK allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ze won de wereldtitel al zes keer en aast op het record van de Duitse Gunda Niemann, die acht keer wereldkampioen allround werd.

Wüst hoopt op sfeer en beter ijs in Amsterdam

Vandaag schaatste ze haar eerste rondjes op het Amsterdamse ijs. Vindt ze het een beetje leuk in het Olympisch Stadion? "Nou, ik hoop dat het sfeervol gaat zijn. En dat het ijs nog iets beter wordt dan dit. Dan ga ik het heel leuk vinden", aldus Wüst.

Want het ijs, dat is vooralsnog niet best. Na haar trainingsrondjes had ze daarover een onderhoud met ijsmeester Beert Boomsma, normaal gesproken actief in Heerenveen.

"Er zit een behoorlijk 'wak' bij de start van de 1.500 meter", vertelt Wüst lachend. "Op een plek waar eerder een lek is geweest. Ik hoop dat ze daar nog iets aan kunnen doen."

In de buitenlucht

Schaatsen in de buitenlucht, dat is natuurlijk wel iets anders dan de comfortabele hallen waarin Wüst tot nu toe al haar titels veroverde. Drie toernooien reed ze ooit zonder dak, maar die won ze niet. "Maar ik ben wel zo opgegroeid. Toen ik begon met schaatsen was het in Eindhoven ook zonder dak."

Ireen Wüst traint in het Olympisch Stadion

De grootste concurrente in Amsterdam is komend weekeinde ongetwijfeld de Japanse Miho Takagi, die met trainer Johan de Wit in Pyeongchang goud (ploegenachtervolging), zilver (1.500 meter) en brons (1.000 meter) won. "Ze zat er vorig jaar al dichtbij, toen werd ze derde. En ze is een stuk beter geworden op de lange afstanden", aldus Wüst.

Na de WK allround zit het seizoen voor Wüst erop. Een seizoen waarin ze met één keer goud en twee keer zilver in Pyeongchang de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden werd. De wereldbekerfinale in Minsk laat ze schieten: een vakantie op Hawaï wacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl