Dumoulin: als ik Froome was, zou ik hier niet fietsen

Aangepast
Tom Dumoulin RCS

Zowel Tom Dumoulin als Chris Froome stapte vandaag op de fiets in de wielerwedstrijd Tirreno-Adriatico. Het kan de eerste van vele koersen zijn dit jaar waarin de ronderenners de strijd aangaan, want zowel de Nederlander als de Brit heeft de dubbel Giro-Tour voor ogen.

Maar het kan ook maar zo de laatste keer zijn dat de twee elkaar treffen. Froome hangt nog steeds een dopingzaak boven zijn hoofd, waarvan de uitkomst ongewis is.

Dumoulin wilde er liever geen woorden (meer) aan wijden, maar na de ploegentijdrit van woensdag, waarin Sunweb vijfde werd en Sky derde, laat hij zich door Cyclingnews toch verleiden. "Als ik Froome was, zou ik hier niet starten."

Team Sunweb
@TeamSunweb
"Not everyone was feeling 100% so we took the decision to conserve our energy - in the end we can be happy with 5th." - Reactions from @W1lcokelderman after the #TirrenoAdriatico opener. 📝 https://t.co/eZtgyTclBd
9 maanden geleden

Dumoulin legt het rationeel uit. Zijn ploeg Sunweb is lid van de MPCC, de beweging van 29 wielerploegen die een schone en eerlijke wielersport nastreeft, en volgens de regels van die beweging moet een renner als Froome gelijk geschorst worden. Sky is echter geen lid. "Ik zou niet mogen racen. Ik zou het waarschijnlijk ook niet willen, maar Sky benadert de zaak anders. Dat is hun goed recht."

'Is het goed voor de wielersport? Nee'

De Nederlander weet tevens dat Froome de regels van de UCI niet overtreedt door te starten in de Italiaanse WorldTour-wedstrijd. "Of hij hier kan zijn? Ja. Is het goed voor de wielersport? Nee. Wordt iemand hier beter van? Nee. Hij staat in zijn recht en laten we ervan uitgaan dat hij onschuldig is, dan begrijp ik dat hij hier is. Maar zowel ik als het team bekijkt deze situatie anders."

Dumoulin ging desgevraagd ook nog even in op de Giro-Tour dubbel, nadat zijn ploegleider Aike Visbeek vorige week had gesteld dat hij in beide rondes voor de eindzege gaat. "Het is nog niet definitief besloten, dat doen we na de Giro in mei. Ik zou het dolgraag doen, maar als ik me mentaal en fysiek niet honderd procent voel na de Giro, dan heeft het geen zin."

Dumoulin benadrukte dat het in elk geval wel het ideale scenario is, een goed klassement rijden in beide rondes. "Het kan zijn dat ik me na een week in de Tour moet richten op dagsucces, maar dat is dan ook prima. Dat heb ik eerder gedaan en dat is ook leuk. Leuker zelfs nog. Maar het uitgangspunt is om ook in de Tour voor het klassement te gaan."

STER Reclame