Premier Rutte krijgt een rondleiding in de zaal van de Veiligheidsraad in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties, september 2017
NOS NieuwsAangepast

Rutte naar VN-Veiligheidsraad maar niet naar Trump

Premier Rutte is op 28 maart in New York om daar een vergadering van de VN-Veiligheidsraad voor te zitten. Nederland is deze maand voorzitter. Op de agenda staat een debat over vredesmissies. Rutte heeft de dag voor het vredesmissie-debat een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Guterres.

De inzet van Nederland is een verbeterde aanpak van vredeshandhaving. Nederland wil dat de aangesloten landen zich meer inspannen om conflicten te zien aankomen en ze te voorkomen, dan met vredesmissies te reageren op al ontstane conflicten.

Ook zouden de grote VN-landen zich meer moeten inspannen om oorlogsmisdadigers voor de rechter te krijgen, vindt het kabinet. Nu is na de oplossing van een conflict weinig animo om gerechtigheid te krijgen voor de bevolking.

Trump

Volgens politiek verslaggever Jeroen van Dommelen zit een ontmoeting tussen Rutte en president Trump er niet in. "Anders was die nu wel aangekondigd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Kennelijk is het niet gelukt om de agenda's op elkaar af te stemmen."

Nederland bezet per 1 januari voor een jaar een zetel in de raad, na een deal te hebben gesloten met Italië om de gebruikelijke twee jaar durende termijn te delen. Italië hoorde vorig jaar tot het kernteam van de Veiligheidsraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl