UWV nog op zoek naar 370 miljoen euro aan uitkeringen

Werkplein van het UWV in Amsterdam (archief) ANP

Uitkeringsinstantie UWV zal over de afgelopen vijf jaar naar schatting zo'n 175 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde uitkeringen niet meer terugkrijgen. Dat blijkt uit cijfers die WNL heeft opgevraagd bij de organisatie, die uitkeringen uitbetaalt, bijvoorbeeld bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Van 2013 tot en met 2017 was het totale bedrag aan vorderingen 1,52 miljard euro. Het merendeel betreft onterechte uitkeringen, een kleiner deel bestaat uit boetes. Van dat bedrag is 370 miljoen euro nog niet terugbetaald. Maar het UWV denkt dat dat bij een deel van het bedrag nog wel lukt.

Van de 1,52 miljard euro verwacht het UWV tussen 8 en 15 procent niet terug te kunnen halen. Dat komt overeen met een bedrag van tussen de 122 en 228 miljoen euro.

Soms lukt het gewoon niet om al het geld terug te krijgen, maar we blijven jaren proberen.

Woordvoerder UWV

De organisatie zegt in een reactie tegen de NOS dat het doel is zoveel mogelijk terug te krijgen, maar benadrukt dat er situaties zijn die dat bemoeilijken. "Soms lukt het gewoon niet om al het geld terug te krijgen, maar we blijven het jaren proberen."

Soms moet het UWV het erbij laten, bijvoorbeeld als iemand in de schuldsanering zit, is overleden of jarenlang spoorloos is. Ook komt het weleens voor dat het UWV zelf een fout heeft gemaakt met de uitbetalingen, en dat de ontvanger in de problemen komt met terugbetalen. In uitzonderlijke gevallen worden bedragen dan weleens kwijtgescholden.

Een woordvoerder benadrukt dat het bedrag van 1,52 miljard euro dat over een periode van vijf jaar onterecht is uitbetaald maar een fractie is van het totale bedrag dat het UWV elk jaar uitkeert. In 2016 bijvoorbeeld ging het om meer dan 20 miljard euro aan uitkeringen, aan 1,4 miljoen mensen.

STER Reclame