Han Kock, Gio Lippens, Maarten Ducrot, Joris van den Berg en Danny Nelissen verdelen de sterren voor de Tirreno-Adriatico EPA/NOS

Tirreno-Adriatico: wielerwatchers verdelen sterren

time icon Aangepast

Met een indrukwekkend deelnemersveld gaat in het Italiaanse Lido di Camaiore Tirreno-Adriatico vandaag van start. "Deze Tirreno is sterker bezet dan de Giro!", aldus NOS-wielerverslaggever Han Kock.

Zo stappen de volledige topvijf van de afgelopen Tour de France én de winnaar van de laatste Giro d'Italia - Tom Dumoulin - vanmiddag op de tijdritfiets voor de eerste etappe; een ploegentijdrit over 21 kilometer.

"Als je alleen al kijkt naar de klassementsrenners die op de startlijst staan: Tom Dumoulin, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Miguel Angel Lopez, Mikel Landa, Fabio Aru, Geraint Thomas, Adam Yates, Rafal Majka, Wilco Kelderman, Bob Jungels... Het deelnemersveld is zo verschrikkelijk sterk, dat is niet normaal", zegt Kock. "Goede renners kiezen steeds vaker voor de Tirreno en niet voor Parijs-Nice. Het startveld in de Franse rittenkoers is ook niet slecht, maar dit is toch wel even andere koek."

Ploegentijdrit

Hoe dat komt? Kock denkt dat het te maken heeft met de ploegentijdrit die in de Tirreno op het programma staat. "Daar zijn er niet zo veel van en renners willen dat toch oefenen. Zeker nu er dit jaar in de Tour de France ook een ploegentijdrit zit."

Sunweb werd in september wereldkampioen ploegentijdrit EPA

"Maar het is ook een ontwikkeling van de laatste jaren. Het versterkt elkaar: als er goede renners rijden, trekt dat meer goede renners aan. Een overwinning in de Tirreno wordt zo ook meer waard. De koers heeft meer prestige, en dat gaat ten koste van Parijs-Nice."

Op het lijf van Dumoulin

Met veel sterke klassementsrenners zijn er ook veel kanshebbers voor de eindzege, maar op papier komt de grote favoriet volgens Kock toch uit Nederland. "Tom Dumoulin. Alles wat er in de Tirreno op het programma staat, kan hij goed. Zijn ploeg Sunweb is wereldkampioen op de ploegentijdrit. En op de slotdag wordt er ook nog een vlakke tijdrit over 10 kilometer verreden: de grote molen erop en rammen dus. Dat kan Dumoulin goed."

"Dat hij in vorm is, was al te zien in de Ronde van Abu Dhabi. Daar had hij alleen problemen met zijn materiaal, dus dat is nu wel een aandachtspunt. Het is echter ook de vraag wat er nu nog van die vorm over is. Gisteren vertelde Dumoulin bij de persconferentie dat hij last heeft van keelpijn en verkoudheid. 'Ik ben niet honderd procent fit', zei hij. Daarna vertrok hij meteen naar zijn hotel. Het is dus even afwachten hoe ernstig dat is."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Dumoulin Dumoulin Thomas Roglic Bardet
**** Lopez Nibali Lopez Bardet Majka
*** Landa Landa Aru Kwiatkowski Kelderman
** Froome Kelderman Landa Jungels Nibali
* Dennis Froome Bardet Dennis Yates

Chris Froome, winnaar van de laatste Tour en Vuelta, staat ook aan de start. Hij wordt wel genoemd door de wielerwatchers, maar niet als grote favoriet. Kock: "Ik weet niet hoe hij in zijn vel zit. In de Ruta del Sol was hij nog niet heel goed. Er is ook nog altijd geen duidelijkheid over zijn positieve test op salbutamol. Ik weet niet wat voor impact dat allemaal op hem heeft. Het is niet echt goed voor je concentratie, lijkt mij."

Sprinttop

Naast de twee tijdritten staan er nog twee sprintetappes, een zware bergrit en twee etappes met korte, steile klimmetjes ("voor types als Sagan") in het routeboek. "Het is natuurlijk ook een goede voorbereiding voor Milaan-Sanremo, dus ook de sprinters zijn goed vertegenwoordigd: Peter Sagan, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Sonny Colbrelli... En Danny van Poppel moet zich daar namens Lotto-Jumbo mee gaan meten. Hij kan zijn borst natmaken", voorspelt Kock.

Peter Sagan won vorig jaar twee etappes in de Tirreno EPA

STER Reclame