NOS WielrennenAangepast

Het net sluit zich: haalt Team Sky de Tour de France?

Oud-wielrenner Thijs Zonneveld kan niet begrijpen dat Team Sky en Bradley Wiggins niet willen toegeven dat ze ethische regels hebben overtreden. "Dat is gewoon het miskennen van je publiek."

Het net sluit zich: haalt Team Sky de Tour de France?

De Britse wielerploeg ligt onder vuur vanwege een serie dubieuze praktijken die rieken naar dopinggebruik. Daarom nam een parlementaire onderzoekscommissie Team Sky onder de loep. En die is tot de conclusie gekomen dat bij Team Sky attesten zijn aangevraagd om de prestaties van de renners te verbeteren en niet om medische redenen.

De druk neemt toe

De conclusies en verdenkingen die door de parlementaire onderzoekscommissie zijn geuit, zijn echter moeilijk te bewijzen. Bovendien ontkennen de ploeg en de renners foutief te hebben gehandeld. Toch neemt de druk toe en dringt de vraag zich op of Team Sky de Tour de France nog wel zal halen?

Zonneveld: "Ik denk niet dat er zomaar een einde aan de ploeg komt. Ik denk eerder dat teambaas Dave Brailsford zal opstappen. Dat ze diep, diep, diep in de grijze zone zijn geweest, staat al vast. De vraag is: zijn ze juridisch ook over de grens gegaan?"

Welke 'dopingpraktijken' zijn er allemaal bij Team Sky?

Zonneveld geeft zelf het antwoord: "Je kunt niet vlak voor een grote ronde zeggen: 'jongens, ik krijg misschien een astma-aanval, daarom gebruik ik vast een verschrikkelijk zwaar cortisonenmiddel dat prestatiebevorderend werkt'. Dat is gewoon niet volgens de regels."

Zonneveld hoopt dat er stappen worden ondernomen richting Sky. "Deze attesten hadden nooit toegekend of aangevraagd mogen worden. Ik zou graag zien dat de UCI (internationale wielrenunie, red.) en het WADA (wereldantidopingagentschap, red.) zich hierop gaan spitsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl