Minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking gaat maatregelen nemen om in de toekomst geld terug te kunnen vorderen van hulporganisaties waar misstanden plaatsvinden of die misstanden veroorzaken. "Maar al gegeven hulpgeld aan Oxfam Novib terugvorderen kan niet", zegt ze.

De minister is voor een harde aanpak van misstanden en strafrechtelijke vervolging in plaats van ontslag voor daders. Het imago van alle hulporganisaties van de wereld is in het geding, zegt zij, en door het overgrote deel wordt op correcte wijze onmisbare hulp geleverd.

Minister Kaag over terugvorderen geld falende hulporganisaties

Directe aanleiding zijn de berichten over medewerkers van Oxfam Groot-Brittannië die na de verwoestende aardbeving in 2010 op Haïti seksfeesten organiseerden, met mogelijk minderjarige prostituees. Ze werden gehouden in woningen die door de hulporganisatie werden betaald.

Al gegeven hulpgeld aan Oxfam Novib terugvorderen kan niet.

Minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking

Kaag laat op dit moment onderzoeken hoe het kan dat Oxfam Novib in Nederland de misstanden wel doorgaf aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dat dat niet bij de toenmalige minister en staatssecretaris terecht is gekomen.

In het Tweede Kamer-debat over de Oxfam-zaak kozen PVV en VVD voor de hardste opstelling. "Farah Karimi (de directeur van Oxfam Novib) en haar handlangers hebben de slachtoffers op Haïti bedrogen", zei PVV-Kamerlid Van Weerdenburg. "Maar ook de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler." Ze wil dat de subsidiekraan per direct wordt dichtgedraaid.

Dit zijn geen incidenten, dit is een morele crisis.

VVD-Kamerlid Becker

Ook de VVD wil dat Oxfam Novib financieel gestraft wordt, en dat de minister een overzicht maakt van alle hulporganisaties waar misstanden zijn geconstateerd en waar Nederlands hulpgeld naartoe gaat. "Plan, Save the Children, Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis, de Verenigde Naties. Dit zijn geen incidenten, dit is een morele crisis", zegt Kamerlid Becker. "De deksel moet van de beerput."

Het ging in het Kamerdebat ook nog even over de rol van GroenLinks-Kamerlid Van der Lee, destijds directielid van Oxfam Novib. PVV-Kamerlid Van Weerdenburg beschuldigde hem van het klein houden van de hele kwestie om zijn baan te kunnen behouden. GroenLinks maakte daar bezwaar tegen en ook de voorzitter zei dat Van der Lee niet bij naam mocht worden genoemd omdat hij er niet bij was om zich te verdedigen.

STER reclame