Hoogspringster Mariya Lasitskene werd vorige week onder neutrale vlag wereldkampioene
NOS SportAangepast

IAAF houdt voet bij stuk en blijft Russische atleten weren

Het Internationaal Olympisch Comité mag de dopingschorsing van Rusland dan hebben opgeheven, maar de internationale atletiekfederatie IAAF doet daar niet aan mee. De IAAF denkt er zelfs over Rusland voorgoed uit te sluiten.

De mondiale atletiekfederatie stelt dat Rusland nog steeds niet alle vereiste hervormingen heeft doorgevoerd, nadat in november 2015 aan het licht was gekomen dat er in Rusland sprake was van een door de staat aangestuurd dopingprogramma. Daarom blijven Russen niet welkom bij internationale atletiekwedstrijden.

Geen goed gevoel

De Russische atletiekbond had in november 2017 zijn zaakjes al op orde moeten hebben. "Ze weigeren het blootgelegde dopingprogramma te erkennen en dus hebben wij niet het gevoel dat alles niet nog een keer kan gebeuren", zegt Rune Andersen, de Noorse voorzitter van de IAAF-commissie die onderzoek heeft gedaan naar het Russische dopingschandaal.

Rune Andersen

Ook de optie om Russen onder neutrale vlag te laten meedoen aan internationale wedstrijden staat volgens de IAAF ter discussie. Vorige week nog werden de Russische hoogspringers Mariya Lasitskene en Danil Lysenko in Birmingham onder neutrale vlag wereldkampioen indoor. Als Rusland niet voor juli zijn zaakjes op orde heeft, vervalt mogelijk ook de constructie van neutrale deelname.

Andersen: "Daar gaan we dan over praten. Maar ook over stappen om Rusland het lidmaatschap van de IAAF te ontnemen."

Winterspelen

Bij de Winterspelen kwamen 168 Russen onder de neutrale vlag in actie. Twee van hen werden betrapt op het gebruik van doping, maar omdat de overige sporters wel schoon waren, hief het IOC de schorsing van Rusland op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl