Zuid-Koreaanse politicus moet weg om meerdere verkrachtingen

Ahn Hee-jung EPA

Een vooraanstaande Zuid-Koreaanse politicus heeft het veld moeten ruimen nadat hij er door een assistente van was beschuldigd dat hij haar vier keer heeft verkracht.

Deze Ahn Hee-jung was gouverneur van de provincie Chungcheong Nam en gold als een rijzende ster binnen de regerende Democratische Partij. Bij de strijd om de kandidatuur voor het presidentschap vorig jaar eindigde hij als tweede achter de huidige regeringsleider Moon Jae-in.

De assistente van Ahn beschuldigde hem er maandag in een tv-interview van dat hij haar vier keer heeft verkracht sinds ze vorig jaar juni bij hem in dienst kwam. Een keer gebeurde dat in Genève, waar haar baas een paneldiscussie van de Mensenrechtenraad van de VN bijwoonde.

Als een schaduw

Eind februari riep hij haar op een avond bij zich in zijn kantoor, waar hij excuses aanbood. "Daarna verkrachtte hij me weer", zei een emotionele Kim Ji-eun, die Ahn er verder van beschuldigde dat hij ook anderen heeft verkracht.

"Hij zei me altijd mijn gedachten en opvattingen voor me te houden en als een schaduw naast hem te staan. Ik kon geen nee zeggen, omdat ik wist hoe machtig hij was", zei Kim.

Meteen na het vraaggesprek werd Ahn door zijn partij geroyeerd. Enkele uren later maakte hij zijn aftreden en zijn vertrek uit de politiek bekend. In een bericht op Facebook bood hij zijn excuses aan, "met name aan mevrouw Kim Ji-eun. Ik vraag vergeving voor mijn domme actie. Het is allemaal mijn fout."

Enkele uren voor het interview had Ahn in een toespraak nog zijn steun betuigd aan de #MeToo-beweging.

Vergeleken met Obama

De 52-jarige Ahn is een van de eerste politici in het conservatieve Zuid-Korea die met onthullingen over seksueel wangedrag te maken krijgen. Hij was populair onder jongere liberale kiezers en werd tijdens zijn campagne voor de kandidatuur voor het presidentschap vaak met Barack Obama vergeleken.

Ahn gold als een kanshebber om president Moon, die maar een termijn kan dienen, op te volgen. Vorige maand nog gooide hij hoge ogen in een opiniepeiling over het functioneren van gouverneurs: ondervraagden vonden dat hij zijn werk goed deed en transparant was.

STER Reclame