Kjeld Nuis
NOS SchaatsenAangepast

Schaatsers in het ongewisse over volgend seizoen, maar er is geen paniek

"Als je er heel zwart-wit naar kijkt, zit 97 procent van de Nederlandse schaatsers over drie weken in de WW." Met die woorden luidde Sven Kramer aan het eind van de Olympische Spelen de noodklok. Veel schaatsers leven in het ongewisse over hun toekomst. Waar rijden ze volgend seizoen?

Sponsoren trekken zich terug, ploegen houden op te bestaan en contracten lopen af. Zelfs zij die de hoogste top van de berg Olympus beklommen, leven in onzekerheid. Onder anderen Kjeld Nuis en Kai Verbij weten nog niet waar zij volgend jaar rijden.

Rek

Tweevoudig olympisch kampioen Nuis beschikt over een aflopend contract bij Lotto-Jumbo, dat vanaf 1 januari 2019 voor vijf jaar lang doorgaat als Jumbo. Hij gaat de komende weken in gesprek met de ploeg om zijn toekomst te bespreken. "Ik heb de beste mensen om me heen, zowel op als naast de baan", aldus Nuis, afgelopen weekend goed voor zilver op de WK sprint.

Nuis presteert bij Lotto-Jumbo, maar 'nieuwe ervaring kan veel bieden'

"Maar volgend jaar moet ik weer de beste mensen om me heen hebben. Ik heb een fantastisch team, maar wat blijft ervan over?" Nuis zegt de afgelopen acht jaar onder de hoede van succescoach Jac Orie veel te hebben geleerd. En met twee gouden medailles op de Spelen als ultieme bekroning lijkt een langer verblijf het ideale plaatje.

"Dat weet ik niet. Ik maak elke week stappen, voel dat er nog rek in me zit. Ik kijk nu al uit naar over vier jaar. Maar ik ga nu eerst alles rustig bespreken. Ik doe het hier goed, maar een nieuwe ervaring kan ook veel bieden. Maar ik weet nog niet of ik daar zin in heb en eraan toe ben", zegt Nuis, die eind volgende week de afsluiting van het wereldbekerseizoen in Minsk rijdt.

Verbij naar Orie?

Ook Verbij, wiens ploeg Team Plantina ophoudt te bestaan, sluit daar zijn seizoen af. De sprinter, die een sterk voorseizoen kende maar die vorm door een tijdens het olympisch kwalificatietoernooi opgelopen blessure niet kon doortrekken naar de Spelen, zegt nog niet bezig te zijn met volgend seizoen. Maar hoe zit het dan met het verhaal dat hij dan voor de ploeg van Orie rijdt?

Rijdt Verbij volgend jaar voor Orie? "Misschien, misschien niet"

"Misschien, misschien niet", zegt een lachende Verbij in het Chinese Changchun, waar hij brons pakte op de wereldkampioenschappen sprint. "Ik kijk na dit seizoen naar de mogelijkheden. Dan maak ik de keuze die het beste voor mij is. Op dit moment weet ik het nog niet."

"Dat sponsoren wegvallen bij teams is iets wat bijna iedere twee jaar gebeurt. Daarom vind ik het ook niet superspannend. Als Nederland zijn we heel sterk in schaatsen, dus het is een goede manier om als Nederlands bedrijf te groeien. Er zijn altijd geïnteresseerden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl