De conservering van het middeleeuwse schip de IJsselkogge is vertraagd. Het dak van de loods waarin het schip ligt, is er in januari afgewaaid tijdens een storm. Op dat moment zou net begonnen worden met de conservering van het schip, maar dat moet nu wachten tot het dak gerepareerd is.

"We denken dat dat ongeveer in mei klaar zal zijn. Dus dan kunnen we in juni beginnen met de conservering", zegt Jan Vriezen van Batavialand tegen Omroep Flevoland. Hij schat de kosten van de reparatie op een halve ton.

Conservering

De IJsselkogge werd enkele jaren geleden ontdekt in de IJssel bij Kampen. Het schip lag daar waarschijnlijk al zo'n zeshonderd jaar op de bodem van de rivier. In 2016 is het schip uit het water gehaald en naar Batavialand in Lelystad gebracht, waar het schip geconserveerd wordt.

"Het hout van het schip is verzadigd met water. Dat is geen goede conserveringsbasis", legt Vriezen uit. "De bedoeling is dat het besproeid wordt met polyethyleenglycol. Die vloeistof vervangt het water in het hout. Als dat proces voltooid is, heb je een stabiele geconserveerde situatie en kan het schip tentoongesteld worden."

Beschermlaagje

Omdat het dak van de loods open is, werd het schip de afgelopen dagen natgehouden om het te beschermen tegen de vrieskou. De methode lijkt op de manier waarop tuinders hun bloesem beschermen tegen vorst. Het dunne laagje water bevriest en vormt zo een beschermlaag. "Daardoor blijft het vocht binnen het hout heel goed bewaard", zegt Vriezen.

Of er echt geen schade is, zal pas duidelijk worden als de conservering van start gaat. Het zal daarna nog jaren duren voordat het schip te zien is voor het publiek.

STER reclame