Zo moet een nieuwe Oscarblunder worden voorkomen

Aangepast
Verwarring alom: Brian Cullinan (links) en Warren Beatty (rechts) .
Geschreven door
Lambert Teuwissen
redacteur Online

"And the Oscar goes to..." Elke keer dat dit zinnetje vanavond wordt uitgesproken zal iedereen onwillekeurig toch weer terugdenken aan de consternatie van vorig jaar, toen de uitreiking van de prijs voor Beste Film totaal in het honderd liep. Niet nodig, bezweert het bedrijf dat de uitreiking in goede banen moet leiden.

Accountantskantoor PwC heeft een nieuw protocol opgesteld om dergelijke blunders te voorkomen. Er is beter geoefend, er is extra toezicht en medewerkers mogen ondertussen niet meer twitteren.

Cullinan vlak voor de blunder Hollandse Hoogte

Het ging vorig jaar fout doordat de man die de enveloppen met de winnaars aan de presentatoren uitdeelde zijn hoofd daar niet goed bij had. Brian Cullinan werd vlak voor de blunder nog gefotografeerd terwijl hij druk aan het twitteren was. Ook plaatste hij een backstagefoto van Emma Stone, die net gewonnen had voor La La Land.

Op de foto is te zien hoe Cullinan met meerdere enveloppen onder zijn arm op zijn telefoon staat te kijken. Het valt te concluderen dat daarbij iets mis is gegaan.

Er zijn namelijk twee setjes enveloppen: eentje voor presentatoren die van links opkomen, en de andere voor de rechterkant. Het is de bedoeling dat de accountants een envelop die ze niet weggeven weer terugstoppen in een koffer. Vorig jaar ging dat fout.

Nadat Leonardo DiaCaprio Emma Stone tot Beste Actrice had uitgeroepen, had Cullinan de reserve-envelop weg moeten doen. In plaats daarvan drukte hij hem in handen van de nieuwe presentator, Warren Beatty, die Beste Film bekend ging maken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Chaos bij Oscars: verkeerde winnaar Beste Film voorgelezen

De hele wereld kon de verwarring bij Beatty zien toen hij in de envelop de tekst "Emma Stone - La La Land" aantrof. Zijn medepresentator Faye Dunaway dacht dat hij een grapje maakte, en las de filmtitel gelijk voor toen Beatty haar de tekst liet zien.

Zoiets kan dit jaar niet meer gebeuren, garandeert PwC. De twee medewerkers van vorig jaar mogen niet terugkeren, hoewel ze nog wel bij het bedrijf in dienst bleven. Daarnaast is er een derde medewerker aanwezig in de regieruimte, die meteen kan ingrijpen als er iets fout gaat. Alle drie de medewerkers hebben bovendien de 24 winnaars uit hun hoofd geleerd.

Daarnaast moeten zowel de presentator als de stagemanager dubbelchecken dat de juiste envelop is uitgedeeld. Ook waren de PwC-medewerkers dit weekend aanwezig bij de generale repetitie om de hele show nog eens door te nemen.

Tot slot wordt er streng toegezien op het verbod op sociale media. Dat was vorig jaar ook al van kracht, maar Cullinans tweets werden oogluikend toegestaan. "We richten ons volledig op de show en het overhandigen van de juiste enveloppen", belooft PwC.

"Ik denk niet dat zo'n fout ooit nog gemaakt zal worden", voorspelt Academy-topvrouw Dawn Hudson. "Iedereen zal er erg gefocust op zijn om dat goed te doen."

STER Reclame