Paris-Nice
NOS WielrennenAangepast

Parijs-Nice: wielerwatchers verdelen sterren

De kans dat Parijs-Nice een Nederlandse eindwinnaar krijgt, is groter dan ooit. Bauke Mollema en Wout Poels behoren volgens de wielerwatchers van de NOS tot de kanshebbers in 'de rit naar de zon', die vandaag nabij Parijs van start gaat.

Dat Mollema en Poels een gooi kunnen doen naar de eerste Nederlandse eindzege sinds Michael Boogerd in 1999, heeft mede te maken met het deelnemersveld. Dat valt tegen. De beste ronderenners van dit moment stappen pas drie dagen later op de fiets voor die andere grote WorldTour-wedstrijd: Tirreno-Adriatico.

"Waarom? Ik vermoed dat de Italianen met de geldbuidel staan te rammelen", stelt NOS-analist Maarten Ducrot, die in het slotweekeinde samen met Joris van den Berg live-verslag doet van Parijs-Nice.

Favorieten volgens NOS-wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Henao Alaphilippe Henao Mollema Poels
**** Alaphilippe Poels Chaves Poels Alaphilippe
*** Wellens Costa v Garderen D. Martin D. Martin
** Poels Mollema Fuglsang Zakarin Zakarin
* Mollema Wellens Poels Fuglsang Mollema

De gehele topvijf van de jongste Tour de France (Chris Froome, Rigoberto Urán, Romain Bardet, Mikel Landa en Fabio Aru) reist af naar de Italiaanse westkust. Aangevuld met Vincenzo Nibali en Tom Dumoulin.

Ploegentijdrit

"Dat ze allemaal de Tirreno willen rijden, kan ook te maken hebben met het feit dat daar een ploegentijdrit op het programma staat. Die zit dit jaar ook weer in de Tour. De toppers zullen hun ploeg willen testen."

Bauke Mollema

Het zorgt ervoor dat Ducrot juist uitkijkt naar Parijs-Nice. "De etappes in de Tirreno zullen met die toppers meer geregisseerd worden. En in Parijs-Nice gebeuren al jaren onverwachte dingen. Dat komt niet zelden door het slechte weer. Of er zijn valpartijen, of er staat een harde wind waardoor het een afvalkoers wordt."

Vorig jaar werd het in de eerste etappe al een slijtageslag. Topfavoriet Bardet kwam in de slotfase ten val, probeerde met hulp van de ploegleiderswagen terug te komen en werd als straf uit koers genomen. Hij is dan ook de enige Fransman van naam die dit jaar voor de Tirreno kiest.

Ook nu start de etappekoers met een rit-in-lijn waarvan de finale spektakel belooft: de laatste twee kilometer lopen venijnig op.

Dylan Groenewegen

De sprinters staan wel in grote getale aan de start in Chatou, nabij Parijs. Ook Dylan Groenewegen. Hij kent een uiterst succesvol begin van 2018 en won overal waar hij opstapte: ritten in de Algarve en Dubai en vorige week zondag nog Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij zal uitkijken naar de relatief vlakke derde en vijfde etappe.

Spektakelkoers

De klassementsrenners zullen, los van de individuele tijdrit van 18 kilometer op woensdag, pas in de laatste drie ritten uit hun schulp komen. "Het is een spektakelkoers. Ik verwacht dan veel aanvallen. Daar lenen de glooiende etappes zich ook voor."

En de eindzege? "Sky heeft deze koers de laatste jaren steeds gewonnen. Dat verwacht ik nu weer. De concurrentie zal weer naar ze kijken. Ik denk dat Sergio Henao het zal afmaken, maar Poels kan het ook", besluit Ducrot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl