Silvio Berlusconi van Forza Italia met een verkoper van souvenirs in Napels

Parlementsverkiezingen Italië draaien om immigratie en de economie

In Italië kunnen de kiezers hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement. De stemlokalen zijn tot 23.00 uur geopend. Belangrijkste campagnethema's waren de economie en de immigratie.

Het politieke landschap in Italië is versnipperd en een duidelijke winnaar is er op voorhand niet. In de twee weken voor de verkiezingen mochten er geen peilingen worden gehouden.

In de laatst gehouden peilingen kwam wel naar voren dat Forza Italia, de partij van oud-premier Berlusconi, op winst staat, net als de anti-immigratiepartij Lega. Ook de Vijfsterrenbeweging van Luigi di Maio rekent op een goed resultaat. Maar omdat deze partij geen lijstverbinding met andere partijen is aangegaan, blijft de zetelwinst waarschijnlijk beperkt. Verwacht wordt dat de sociaaldemocraten van premier Gentiloni fors verliezen.

  • epa
    Luigi di Maio is de leider van de Vijfsterrenbeweging
  • EPA
    Giorgia Meloni leidt de ultrarechtse splinterpartij Fratelli d'Italia
  • EPA
    Van PD, de partij van premier Paolo Gentiloni, wordt niet veel verwacht
  • AFP
    Matteo Salvini is de frontman van de anti-migratiepartij Lega
  • EPA
    Antonio Tajani staat in de coulissen om premier te worden als Berlusconi's Forza Italia wint

Sinds 2013 zijn zeker 600.000 migranten naar Italië gekomen, na een gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee vanuit Libië. Veel Italianen vinden dat er te veel migranten in Italië zijn. Politici hebben hun standpunt over migranten verhard. Zo vindt oud-premier Berlusconi dat migranten op grote schaal moeten worden uitgezet.

De Italiaanse economie groeit weer, maar heeft nog lang niet het niveau van voor de crisis bereikt. De werkloosheid is hoog en veel mensen leven in armoede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl