Donald Trump Hollandse Hoogte

Donald Trump mag dan vaak kritiek hebben op de media, die hij beticht van nepnieuws en heksenjachten, hij kan toch ook lachen met journalisten. Op het jaarlijkse Gridiron Dinner nam hij zichzelf en de pers op de hak.

"Ik was erg blij met de uitnodiging, want dan kan ik jullie avond persoonlijk komen vergallen", lachte de president. "Dat is de reden waarom ik gekomen ben."

De Gridiron Club van journalisten uit de Amerikaanse hoofdstad Washington houdt sinds 1885 jaarlijks een benefietdiner waar ook de president voor wordt uitgenodigd. Hoewel Trump vorig jaar niet kwam en ook het bekendere Correspondents' Dinner afzegde, kwam hij nu wel langs.

"We waren wat later, omdat Jared niet door de beveiliging kwam", grapte Trump, een verwijzing naar het feit dat zijn schoonzoon staatsgeheimen niet meer mag inzien.

Titanic

Over zijn vertrokken adviseur Steven Bannon zei Trump dat "hij meer lekte dan de Titanic". Over zichzelf pochte hij met een knipoog: "Niemand heeft zoveel zelfspot als ik. Niemand komt ook maar in de buurt."

Verder grapte Trump dat zijn vrouw Melania, die hem vergezelde op de avond, misschien de volgende zou worden die het Witte Huis verlaat en dat vicepresident Mike Pence maar blijft vragen of er al een afzettingsprocedure tegen zijn baas begonnen is.

Bij het diner waren 660 mensen aanwezig, onder wie veel journalisten, enkele Congresleden en leden van Trumps kabinet. Ook zijn dochter Ivanka was aanwezig met Jared Kushner. Van het evenement zijn geen beelden omdat de persclub geen camera's toestaat.

Overigens betekent het gezellig avondje niet dat Trump nu vriendelijker met de pers omgaat: enkele uren voor zijn optreden noemde hij de Amerikaanse pers nog het lachertje van de hele wereld. "Ze zijn gek geworden", twitterde hij.

STER reclame