MASH-acteur David Ogden Stiers overleden

Aangepast
De MASH-cast, met Stiers rechts Hollandse Hoogte

De Amerikaanse acteur David Ogden Stiers is op 75-jarige leeftijd overleden aan kanker. Stiers was vooral bekend uit de comedyserie MASH.

Stiers speelde de pedante majoor Winchester in de serie over een veldhospitaal in de Koreaanse Oorlog. In die rol was hij vaak het doelwit van de streken van collega Hawkeye, gespeeld door Alan Alda.

Stiers werd met de rol twee keer genomineerd voor een Emmy, in 1981 en 1982.

Stemacteur

Stiers werkte later meerdere keren met Woody Allen, onder meer in Mighty Aphrodite, Everybody Says I Love You en Curse of the Jade Scorpion. Ook had hij gastrollen in series als Murder, she wrote, Star Trek: The Next Generation en Two Guys, a Girl and a Pizza Place.

Door Disney werd hij vaak gevraagd als stemacteur. Zo speelde hij de levende klok Pendule in Beauty and the Beast, de kwaadaardige gouverneur Ratcliffe in Pocahontas en schepper Jumba van Stitch in Lilo and Stitch.

Stiers maakte in 2009 bekend dat hij homo was. Hij zei destijds dat hij niet eerder uit de kast was gekomen uit angst dat hij niet meer gevraagd zou worden voor rollen in familiefilms.

STER Reclame