Carrie Russell (links) en Jazmine Fenlator-Victorian na een van hun runs op de olympische baan in Pyeongchang
NOS SportAangepast

Was het Jamaicaanse bobsleesprookje gebaseerd op doping?

Hun aanwezigheid in Pyeongchang hoorde bij de opvallendste verhalen van de Olympische Winterspelen. Dertig jaar nadat vier Jamaicaanse bobsleemannen in Calgary voor het eerst hadden deelgenomen aan de Olympische Spelen, waren Jazmine Fenlator-Victorian en Carrie Russell in Zuid-Korea de eerste Jamaicaanse vrouwen op de Winterspelen. Dat sprookje blijkt nu een schaduwkant te hebben.

Bij een van de twee Jamaicaanse bobsleesters zijn kort voor de Spelen sporen van doping aangetroffen. Christian Stokes, voorzitter van de Jamaicaanse bobsleebond, heeft het bericht bevestigd. Om wie het precies gaat, is nog niet bekend.

Contador

De positieve A-staal zou op 13 januari in Zwitserland zijn afgenomen en zou sporen van clenbuterol bevatten. Dat vetafdrijvende en spierversterkende middel, tevens gebruikt om de gevolgen van astma te verminderen, werd vooral bekend door de zaak van wielrenner Alberto Contador.

Die werd in 2012 voor twee jaar geschorst omdat in zijn urine een minieme hoeveelheid (50 picogram) clenbuterol was aangetroffen. Contador raakte bovendien zijn zeges in de Tour van 2010 en de Giro van 2011 kwijt.

Zo ver zullen de gevolgen voor de Jamaicaanse bobsleesters niet strekken. Fenlator-Victorian (32) - die in Sotsji al deelnam als pilote van het Amerikaanse bobsleeteam - en oud-atlete Russell (27) - in 2013 wereldkampioene op de 4x100 meter - eindigden namelijk als negentiende na vier afdalingen in Pyeongchang. Alleen Nigeria was langzamer.

Na afloop stegen de Jamaicaansen nog een plekje, nadat de Russische bob werd gediskwalificeerd vanwege een dopingovertreding van pilote Nadezjda Sergejevna. Als de B-staal ook positief blijkt, hangt ook een van hen een schorsing van maximaal vier jaar boven het hoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl