EPA
NOS SportAangepast

Titelverdedigster Hassan simpel naar WK-finale 1.500 meter

Een dag na haar zilveren race op de 3.000 meter heeft Sifan Hassan zich bij de WK indoor zonder veel problemen verzekerd van een finaleplaats op de 1.500 meter. De Nederlandse titelverdedigster sloot in Birmingham haar serie winnend af. Met 4.05,46 was ze ook de snelste van het deelnemersveld.

Hassan moest het donderdagavond op de 3.000 meter afleggen tegen de Ethiopische Genzebe Dibaba. Die komt ze zaterdagavond in de eindstrijd van de 1.500 meter opnieuw tegen. Dibaba en ook de sterke Britse Laura Muir kwalificeerden zich eveneens voor de finale. Hassan bleef Muir op de 3.000 meter maar net voor.

Hassan soepel naar WK-finale 1.500 meter

Versnelling

De Nederlandse atlete, die voor de WK slechts één indoorwedstrijd liep, controleerde vrijdagavond haar serie. Met nog drie ronden te gaan kwam ze aan kop. Die positie raakte ze even kwijt aan de Ethiopische Dawit Seyaum, maar tegen de versnelling van Hassan in de laatste ronde kon niemand op.

Boons en Visser bij WK indoor verder op 60 m horden

Er was in Birmingham ook succes voor hordeloopsters Nadine Visser en Eefje Boons. Beiden haalden op de 60 meter horden de halve finales, die zaterdag op het programma staan.

Visser, die ook goed uit de voeten kan op de meerkamp, liep in haar serie naar de derde plaats. Dat was ruim voldoende om een ronde verder te komen. De Nederlands indoorkampioene, die een persoonlijk record heeft van 7,91 seconden, noteerde 8,01 seconden.

Eefje Boons finishte in haar serie als vierde. Dat was precies genoeg om verder te komen. Boons, die dit seizoen haar persoonlijk record verbeterde tot 8,10 seconden, finishte in 8,16.

Ghafoor

Voor Madiea Ghafoor bleek de halve finale van de 400 meter het eindpunt. De Nederlandse indoorkampioene liep vrijdagochtend vrij eenvoudig door de series heen, maar kwam in de strijd om een finaleplaats in de avonduren toch nog wat inhoud tekort.

Ze finishte als vierde, waar een plaats bij de top-2 vereist was. Ghafoor schoof iets later op naar plaats drie, omdat de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson na haar zege werd gediskwalificeerd.

Vijfkamp

Katarina Johnson-Thompson veroverde de wereldtitel op de vijfkamp. De 25-jarige Britse gaf het goud voor eigen publiek glans door op de 800 meter een aanval van haar naaste rivale Ivona Dadic af te slaan en gedecideerd de slotafstand te winnen.

Achter Thompson (4.750 punten) moest Dadic (4.700) genoegen nemen met zilver, wat de in Kroatië geboren Oostenrijkse ook veroverde bij de EK indoor van 2017. Het brons ging met 4.637 naar de Cubaanse Yorgeli Rodriguez.

Als meerkampster werd Johnson Europees indoorkampioene in 2015, een jaar nadat ze als verspringster zilver voor zich had opgeëist bij de WK indoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl