Verklaring UCI: toestand gewonde jurylid stabiel

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jurylid ernstig gewond na harde botsing op WK baanwielrennen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De toestand van het jurylid dat vrijdag door een botsing met een baanwielrenster bij de WK in Apeldoorn ernstig gewond raakte, is stabiel. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI in een officiële verklaring laten weten. De gewonde official ligt in het ziekenhuis in Zwolle.

Het ongeval deed zich voor tijdens het eerste onderdeel van het omnium. De man wilde een rugnummer van de baan pakken, dat bij een eerdere val was losgeraakt. Hij werd daarbij aangereden door Diao Xiaojuan, een renster uit Hongkong.

Buiten bewustzijn

Het jurylid werd afgeschermd behandeld en per brancard afgevoerd, om vervolgens met een traumahelikopter te worden overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle.

De UCI laat in de vrijdagavond uitgegeven verklaring weten dat in het ziekenhuis van Zwolle onderzoeken zijn uitgevoerd en dat de man in stabiele toestand verkeert. "Hij zal ter observatie in het ziekenhuis blijven en zijn toestand wordt morgen (zaterdag, red.) opnieuw bekeken."

Diao Xiaojuan wordt per rolstoel afgevoerd ANP

De bij het ongeval betrokken renster werd in een rolstoel afgevoerd.

De scratch, het eerste onderdeel van het omnium, werd later opnieuw verreden over vijftien rondes in plaats van dertig. Het omnium werd gewonnen door Kirsten Wild.

'Zag het jurylid bewegen'

Verslaggever Sebastiaan Timmerman zag het ongeluk van dichtbij gebeuren. 'Het jurylid werd frontaal geraakt door een wielrenster. Hij werd lang behandeld, ik heb hem wel met eigen ogen zien bewegen. Over de verwondingen is verder nog niets bekend.'

STER Reclame