Olympisch kampioenen Ter Mors en Nuis klaar voor toetje

Aangepast
Kjeld Nuis tijdens een trainingsrondje in Changchun AFP

Ze snelden in de Gangneung Oval naar olympisch goud op de 1.000 meter, maar moesten de huldiging op de 'coolste baan van Nederland' in Amsterdam daags na de sluiting van de Spelen in Zuid-Korea aan zich voorbij laten gaan. Jorien ter Mors en Kjeld Nuis wacht komend weekeinde immers alweer een volgende klus, ook in Azië: de WK sprint in het Chinese Changchun.

"Als je dan de berichten ziet van de thuiskomst, denk je toch wel: ik had ook wel graag naar huis gewild", bekent Ter Mors. "Maar aan de andere kant: het geeft ook wel weer heel veel rust om hier even tot jezelf te komen en niet meteen alle media over je heen gegooid te krijgen. Je hebt even de tijd alles te verwerken."

De WK sprint in het Chinese Changchun zijn rechtstreeks te zien via NPO 1 en NOS.nl en te horen op NPO Radio 1. Op zaterdagochtend vanaf 9.50 uur en zondag vanaf 8.50 uur.

Bij de mannen staan namens Nederland titelverdediger Kai Verbij, Kjeld Nuis en Ronald Mulder aan de start. Bij de vrouwen, met de Japanse Nao Kodaira als titelverdedigster, verschijnen Jorien ter Mors, Letitia de Jong en Marrit Leenstra op de baan.

Ook Nuis, die in Gangneung naast de 1.000 meter ook de 1.500 meter naar zijn hand zette, viel de overgang van de bruisende top van de Olympus naar de saaie schaatshal van Changchun zwaar. "Ik vind het heel jammer dat ik niet naar huis kon, naar mijn meisje en naar mijn kindje. En naar familie en de mensen die superleuke berichten gestuurd hebben en thuis de boel versierd hebben."

Supergaaf

Maar getwijfeld heeft de 28-jarige Leidenaar geen moment. "Nee", klinkt het zelfs resoluut. "Daar ben ik te veel sportman voor. Bovendien: ik heb ook jaren gekend waarin ik heel blij was als ik me geplaatst had voor de WK sprint. Dus dan ga ik nu niet afzeggen. Ik vind het ook veel te mooi, een supergaaf toernooi. Ik ga mijn uiterste best doen om weer op het podium te staan straks."

Met dat streven is ook Ter Mors, die aan de Spelen langebaangoud en shorttrackbrons overhield, naar China gekomen. "Ik rij hier zeker voor het podium", vertelt de nummer drie van de afgelopen twee WK's tussen alle gekuch door. "Want afgezien van mijn longen gaat het prima. Dat gehoest is niets om mij zorgen over te maken. Ik heb dat vaker op banen waar de lucht droger is of minder zuurstof bevat."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ter Mors: hier meer kans dan in Calgary

Hoewel voor beiden het toernooi van het jaar er al op zit, zijn de ambities onverminderd groot. "Ik denk dat de echte scherpte die ik op de Spelen had er wel een beetje af is", brengt Ter Mors een kleine kanttekening aan. "Maar ik rij nog steeds goed en ik ga zeker mijn best doen. Al wordt winnen misschien wat lastig met Kodaira erbij."

Mogelijkheden

De Japanse snelde in Gangneung naar olympisch goud op de 500 meter en naar zilver op de kilometer. Maar Nao Kodaira gedijt het best op snel ijs en daar lijkt in de schaatshal van Changchun, hoewel qua uiterlijk een kopie van de Utah Olympic Oval in Salt Lake City, geen sprake van. "Ik denk dat ik hier inderdaad meer mogelijkheden heb dan vorig jaar in Calgary", schat de Nederlandse troef haar kansen in.

"Ik ga gewoon proberen hard te rijden. Ik heb vrede met hoe het nu gaat. Ik wil nog steeds vier goede races neerzetten, want anders ga je hier ook niet met een goed gevoel weg. En met vier solide races, beland ik ook op het podium, denk ik."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nuis: de ballon is nog niet leeg

Nuis beseft dat als Havard Lorentzen doet wat hij moet doen, er geen maat op hem zal staan. De Noor, vorig jaar als nummer twee ingeklemd tussen wereldkampioen Kai Verbij en Nuis, won op de Spelen de 500 meter en werd op de dubbele afstand tweede op slechts 0,04 seconde.

Ander kunstje

Nuis meent echter dat er voor hem op de kortste sprint nog veel te halen is. "Op de 1.000 meter opende ik 0,2 sneller dan Lorentzen. Als ik dan op de kruising naar iemand toe kan rijden of in de tweede buitenbocht doorversnel, hoef ik helemaal niet zo veel te verliezen. Maar de 500 meter is wel weer een heel ander kunstje en die heb ik nog nooit zo gereden als het niveau waarop die jongens rijden."

Hoe dan ook, hoewel het seizoen voor Nuis al meer dan geslaagd is, is hij er klaar voor om opnieuw te vlammen. "De ballon is nog niet leeg. Het goede gevoel gaat er niet minder op worden, wat het resultaat hier ook wordt, maar ik sta hier zeker met genoeg motivatie aan de start om er wat moois van te maken en mijzelf misschien wel een toetje te geven dit seizoen."

Met zijn twee gouden olympische medailles van Pyeongchang behoort Kjeld Nuis tot de boegbeelden van de schaatsploeg van trainer Jac Orie. En uitgerekend die ploeg maakte deze week bekend dat Jumbo de komende vijf jaar als hoofdsponsor zal optreden, waarbij tevens werd aangekondigd dat het budget flink zal worden opgeschroefd.

"Supermooi voor de continuïteit", zegt Nuis, wiens contract bij de ploeg van Jac Orie na dit seizoen afloopt. Op de vraag hoe zijn toekomst eruit ziet en of er mogelijk een ploeg Nuis in de maak is, houdt hij zich op de vlakte. "Ik weet het nog niet. Plannen? Die bieden zich aan. Het was (na Pyeongchang, red.) een gekkenhuis. De telefoon stond roodgloeiend. Het zijn allemaal mensen die dingen van je willen. Na het seizoen kijken we verder."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nuis heeft nog geen plannen ondanks roodgloeiende telefoon

STER Reclame