Baancoach Huck wordt op WK gewogen: rendeert zijn 'losse aanpak'?

Aangepast
Bill Huck is tevreden met de prestaties op de eerste dag van de WK baanwielrennen Orange Pictures

In de zomer van 2017 maakte de Nederlandse wielerunie de aanstelling van Bill Huck bekend als bondscoach van de nationale sprintploeg op de baan. Een Duitser die op dat moment werkzaam was voor de Amerikaanse bond. Deze week, bij de wereldkampioenschappen in Apeldoorn, moet blijken of de 'losse aanpak' van Huck het afgelopen half jaar heeft gerendeerd.

"Volgend jaar is het WK baanwielrennen in Nederland", meldde Huck op 15 augustus van het vorig jaar in een persverklaring. "Daar kunnen we laten zien hoe sterk de huidige selectie is."

Duitse bondscoach Huck hanteert niet de zweep

Een reportage van Corné Hendriks over Bill Huck, de bondscoach van de sprintploeg op de baan.

Nu is de week aangebroken om het te laten zien en het begin in Apeldoorn was veelbelovend. Op de openingsdag pakten de teamsprinters onder leiding van Huck goud (mannen) en zilver (vrouwen). Kirsten Wild ging er met het goud op de scratch vandoor. Zij wordt getraind door Peter Schep, bondscoach van de duurrenners.

Huck, zelf tweevoudig wereldkampioen sprint (1989 en 1990), poseerde fier voor de camera's, met zijn duim omhoog. Een dag later vielen de prestaties wat tegen en bleef eremetaal uit.

Soms moet je ze het pad wijzen. Als ze weten waarom ze dingen doen, dan doen ze het met meer dan honderd procent.

Bill Huck

Koffers

Het bondscoachschap van de sprinters lag van 2010 tot 2017 in handen van een andere Duitser, René Wolff. Die pakte echter zijn koffers wegens een verschil van inzicht richting de Spelen van Tokio in 2020.

"Ik heb alleen vertrouwen in dit traject als René er is. Ik wil dus zeker dat hij aanblijft, anders ga ik denk ik niet bij de bond trainen", zei sprintster Laurine van Riessen destijds. En ook nu geeft ze aan dat het nog steeds 'wel een beetje wennen is'.

Hugo Haak duwt Harrie Lavreysen ANP

Basis

Toch is de rust wedergekeerd en borduurt Huck voort op het werk van zijn landgenoot. "Wolff heeft de basis gelegd, maar soms vergt een programma een aanpassing: het in de juiste richting duwen. Net als een voetbaltrainer", zegt hij daar zelf over.

Huck wordt geassisteerd door voormalig baanwielrenner Hugo Haak, die op 26-jarige leeftijd wegens een knieblessure al een punt heeft gezet achter zijn loopbaan. "Huck is een heel rustige man, die het gesprek aangaat met de renner zelf", aldus Haak. "Hij laat de renner zelf nadenken; het programma is op het punt aangekomen dat renners hun eigen inbreng kunnen hebben."

Waar de renners onder Wolff wat meer op de huid werden gezeten, laat Huck ze dus wat vrijer. "Soms moet je ze het pad wijzen. Als ze weten waarom ze dingen doen, dan doen ze het met meer dan honderd procent", aldus de bondscoach.

"Als je de zweep hanteert, willen ze geen pijn lijden en geven ze maar negentig procent. Het duurt wat langer, maar is voor de meesten het succesvolst..."

STER Reclame