Kees Driehuis neemt afscheid van Per Seconde Wijzer Screenshot

"Het is vandaag 1 maart 2018. De dag die de omroepgeschiedenis, nou ja, ingaat als de dag waarop ik mijn 794ste en laatste Per Seconde Wijzer presenteer." Aan het woord is Kees Driehuis (66) in het spelprogramma dat hij net geen dertig jaar heeft gepresenteerd. De laatste aflevering van dit seizoen luidde zijn pensioen in.

De kijkersvraag staat in thema van zijn afscheid: in welk land was Per Seconde Wijzer voor het eerst op televisie? (Lees verder voor het antwoord)

Eerder dit jaar ging Driehuis al uit dienst bij BNNVARA, na een dienstverband van ruim veertig jaar. Naast Per Seconde Wijzer presenteerde Driehuis ook NOVA en Buitenhof. Ook was hij initiatiefnemer en eindredacteur van Zembla. Verder is hij onder meer redacteur geweest van verschillende programma's van Sonja Barend.

De belofte te blijven mag ik helaas niet nakomen.

Kees Driehuis

Driehuis was de eerste die Per Seconde Wijzer weer presenteerde, na een pauze van twintig jaar. De eerste aflevering van de quiz werd in 1967 uitgezonden. Toen was Joop Simons de presentator, maar die werd ernstig ziek. Tot 1969 was Berend Boudewijn de quizmaster.

Wie Driehuis gaat opvolgen, is nog niet officieel bekend, al zeggen ingewijden tegen het AD dat programmamaker Erik Dijkstra een pilot heeft opgenomen. Dijkstra is bekend van Bureau Sport en De Wereld Draait Door. Hij noch BNNVARA wil die opvolging bevestigen.

Het is geen geheim dat Driehuis liever niet met pensioen was gegaan, blijkt ook weer als hij het programma afsluit: "U komt terug in het najaar, want u bent jong. Althans jonger dan ik", zegt hij tegen een van de spelers. "En ik kom niet terug na 29 jaar Per Seconde Wijzer. (...) Mijn belofte om te blijven tot mijn 80ste mag ik helaas niet nakomen. Ik zal het gaan missen."

En voor de liefhebbers: het antwoord op de kijkersvraag is Frankrijk.

STER reclame