Protest in La Linea tegen de drugsmaffia, Carmen Velayos staat in het midden, rechts van de man met de gestreepte trui
NOS NieuwsAangepast

Drugsmaffia's groeien ongehinderd in dit Zuid-Spaanse stadje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

De Spaanse politie is de strijd tegen de drugsmaffia in het zuiden van het land aan het verliezen. Zeker dertig bendes hebben rond de stad La Linea de handel in Marokkaanse hasj in handen en steeds vaker komt ook Colombiaanse cocaïne via de stranden Europa binnen.

Carmen Velayos van de politiebond SUP draait er niet omheen. De drugsbazen hebben alle middelen die de agenten in La Linea nu eenmaal niet bezitten. "Ze hebben speedboten die sneller varen dan de onze. Ze hebben versleutelde telefoons, gebruiken radarinstallaties waarmee ze onze opsporingsdiensten in het hele gebied volgen."

Ze kijkt me vermoeid aan: "De agenten hebben om te beginnen meer mensen, terreinwagens en kogelwerende vesten nodig. Want ook die hebben ze niet." We lopen langs het strand van La Linea de Concepción. De stad grenst aan de apenrots van de Britse kolonie Gibraltar.

Inwoners van La Linea zijn de drugsoverlast zat. Ze komen in opstand:

Spaanse drugsbendes vechten om de handel in La Línea de Concepción

Rond de betwiste grensovergang glimmen recent geopende hotels om de gunst van vooral oudere Engelse toeristen. Restaurantjes frituren er visjes en een milde winterzon schijnt op de terrassen. Maar op nog geen tien minuten rijden van het vermaak begint het niemandsland van de drugsmaffia´s.

Drieduizend inwoners van het door politici vergeten La Linea, met een werkloosheid van 35 procent, zijn betrokken bij de handel. Marokko ligt op amper veertien kilometer aan de overkant van het water. De smokkel in tabak was er eigenlijk altijd wel in La Linea maar nu gaat het vooral om hasj en steeds vaker ook cocaïne.

"Ons werk is erg veranderd", zegt politieagente Velayos. "De agressie is enorm toegenomen terwijl we de problemen met te weinig mensen moeten oplossen. Dit gebied is te lang vergeten door de politiek, waardoor de drugsmaffia's ongehinderd konden groeien. We hebben nog jaren nodig om die achterstand weer in te lopen, om voor elkaar te krijgen dat criminelen weer ontzag voor ons krijgen."

Vorig jaar werd langs de stranden 145 ton hasj in beslag genomen, bijna de helft meer dan in 2016. Maar de conclusie dat het politieoptreden dus succesvol is, durft niemand te trekken. Volgens schattingen wordt maar een vijfde van de smokkel onderschept en komen dagelijks tien speedboten met drugs bij de stranden rond La Linea aan. "Dit is een oorlog die we verliezen. Maar dat is ook een Nederlands probleem", bromt een politieman in de stad. "Een deel van de handel is voor jullie in het noorden van Europa."

Het geweld waarmee de bendes opereren wordt snel heftiger. Op dezelfde avond waarop duizenden inwoners van het stadje protesteren tegen de drugscriminaliteit, is er op volle zee een vuurgevecht tussen douanepersoneel en smokkelaars.

Een paar weken eerder bevrijdden twintig bewapende tieners hun gevangen drugsbaas uit het ziekenhuis.

Rop Zoutberg

Een paar weken eerder bevrijdden twintig bewapende tieners hun gevangen drugsbaas uit het ziekenhuis van de stad. Een in beslag genomen speedboot werd onder bedreiging gewoon weer teruggehaald uit een depot van de politie. Een agent werd afgelopen zomer gedood.

"De mensen zijn doodmoe", zegt een vrouw die toekijkt bij de demonstratie tegen de drugsbendes. Het protest is op het kerkplein van La Linea waar de krantenkiosk ook gesmokkelde pakjes sigaretten verkoopt. "Wie zegt me dat die jongens de volgende keer niet direct het hoofdbureau van de politie overvallen? Het snelle geld overheerst alles en maakt deze jongens groter dan ze zijn. Iedere dag hebben ze meer geld, zijn ze nog rijker."

Protest in La Linea tegen de drugscriminaliteit

La Linea is verloren, vreest een inwoner die naast haar staat. "We worden aan ons lot overgelaten. Af en toe worden extra agenten hier ingezet, maar die vertrekken binnen een week weer. Dat is allemaal zinloos. Dan wachten de bendes gewoon een weekje om hun drugs aan land te krijgen."

Wetteloosheid

Volgens schattingen gaat er jaarlijks 300 miljoen euro om in de drugseconomie van La Linea. Zeker 750 mensen werden afgelopen twee jaar bij verschillende politieoperaties opgepakt, al heeft het de slagkracht van de bendes nauwelijks verzwakt. Bij een tocht door de drugswijk La Atunara wordt ons snel duidelijk gemaakt: we moeten oprotten. Journalist of politieagent zijn is minstens zo link hier.

"Hier komt de drugs binnen die uiteindelijk heel Europa bereikt. Hier zit de maffia die alle geledingen van de maatschappij corrumperen", zegt burgemeester José Franco van La Linea. "Ze krijgen hulp van inwoners in bepaalde wijken van de stad. De sfeer van wetteloosheid moet weg. Maar ook het onderwijs moet worden aangepakt. En er moeten opleidingen en kansen komen voor jongeren om aan de slag te gaan."

Hij kijkt me optimistisch aan. Maar je ziet dat Franco ook weet dat La Linea minstens vijf burgemeesters verder is voordat er zo veel stappen gezet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl