De Dag #21: De trein in plaats van Lelystad Airport | Wat is de magie van Paradiso?

Er moet wat gebeuren om Schiphol te ontlasten, maar moet het alternatief Lelystad Airport zijn? Wat zijn goede alternatieven en hebben we alles wel goed bekeken? In De Dag bespreken we een andere optie.

Met vijftien extra treinen per dag heb je Lelystad Airport al niet meer nodig, denkt Barth Donners. Hij is adviseur mobiliteit bij Royal HaskoningDHV en studeerde af op de potentie van internationale treinen. Volgens Donner hoeft er geen meter spoor bij. Er zou genoeg capaciteit op het huidige spoor zijn.

Een treinreis naar het buitenland is nu nog een tijdrovend hindernissenparcours. Dat moet wel veranderen om het idee van Donners te laten slagen. "Bijvoorbeeld dat wisselen van locomotieven op de grens. Er bestaan ook locomotieven die wel gewoon door kunnen rijden. Goederentreinen doen dat al massaal dus waarom kan dat niet voor het personenvervoer?"

Verder in De Dag

Deze maand wordt uitgebreid stilgestaan bij het 50-jarig jubileum van Paradiso. De Amsterdamse poptempel is al 50 jaar een vaste waarde onder veel uitgaanspubliek. In De Dag zoeken we uit wat precies de magie van deze Paradiso is.

STER reclame