NOS WielrennenAangepast

Wild kroont zich in Apeldoorn tot wereldkampioene scratch

Wild pakt in Apeldoorn wereldtitel op scratch

Kirsten Wild is op de openingsdag van de WK baanwielrennen in Apeldoorn wereldkampioene scratch geworden. De 35-jarige Twentse was in 2015, toen de WK werden gehouden in het Franse Saint-Quentin-en-Yveline, ook al de beste ter wereld op dat onderdeel.

Vijf ronden voor het einde streek Wild neer op de Ierse Lydia Gurley en de Oostenrijkse Verena Eberhardt, die er samen vandoor waren gegaan.

Wild trok door en was zo snel dat medefavoriete Katie Archibald niet in haar wiel kon komen. De Britse gaf het op, waarna Wild al ver voor de finish kon juichen.

Kirsten Wild

Fortin

De Belgische Jolien D'Hoore werd tweede, het brons was voor de Deense Amalie Dideriksen.

De scratch is een niet-olympisch onderdeel waarbij de vrouwen tien kilometer afleggen. Wie als eerst over de finish komt, wint goud. Het onderdeel is te vergelijken met de massastart bij het schaatsen.

Wereldkampioene Wild: het liep heel anders dan ik had gedacht

"De tactiek pakte goed uit. Voor hetzelfde geld wordt het niks. Dat is scratch", vertelde Wild na afloop. "Er zat een heel vak voor mij", lachte ze. "Dat is het verschil met mijn wereldtitel in Parijs. Maar die was ook speciaal omdat het de eerste was."

Wild had een ideaal wedstrijdverloop gezien. "Ik heb de eerste twintig rondjes niks hoeven doen. Daar hoopte ik op. Ik ben de thuisrenster. Ik verwachtte dat iedereen zou denken dat ik achter elke renster aan zou springen omdat ik hier zo graag kampioen wilde worden. Ik ben rustig gebleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl