Een sterk vermagerde Quini (l) met Bernd Schuster na zijn vrijlating Getty Images

Dinsdag overleed oud-voetballer Enrique Castro González, beter bekend als Quini. De Spaanse spits, die op 68-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval, is niet alleen bekend vanwege zijn enorme hoeveelheid doelpunten. De ontvoering van de aanvaller in 1981 is in Catalonië minstens zo berucht. Die ontvoering kostte Barcelona destijds de landstitel.

Quini is al drie keer topscorer van Spanje geworden voordat hij op dertigjarige leeftijd de overstap maakt van Sporting Gijón naar Barcelona. Ook in zijn eerste seizoen in Catalonië gaat hij door met scoren. Met Quini als topschutter is Barcelona op weg naar het eerste kampioenschap in zeven jaar. Totdat hij op 1 maart 1981 wordt ontvoerd.

Enrique Castro González, voetbalnaam Quini Getty Images

Volgens correspondent Edwin Winkels had de ontvoering een enorme impact op de toenmalig koploper van Spanje. "De ploeg was volledig van slag. De andere spelers maakten zich niet alleen zorgen over hun teamgenoot, maar voelden zich zelf ook onveilig. Op een gegeven moment werd wel duidelijk dat de ETA, die in die tijd vaker mensen ontvoerde, er niets mee te maken had."

Quini wordt na een gewonnen wedstrijd tegen Hércules Alicante, waarin hij twee keer scoorde, door twee mannen met een pistool opgewacht en gekidnapt. "Het was groot nieuws in Spanje, de kranten stonden er vol van", aldus Winkels. "De op dat moment beste voetballer van Spanje was ontvoerd en wekenlang wist niemand waar hij was."

In de periode zonder Quini, pakt Barcelona maar één punt uit vier wedstrijden. "Dat is natuurlijk heel weinig voor de koploper. Je weet het nooit zeker, maar zonder deze ontvoering was Barcelona hoogstwaarschijnlijk kampioen geworden dat seizoen."

Een emotionele Quini na zijn bevrijding La Vanguardia

Quini wordt na vijfentwintig dagen ongedeerd gevonden en bevrijd. Zijn ontvoerders worden opgepakt en tot tien jaar cel veroordeeld. Quini zelf heeft nooit aangifte willen doen tegen de daders. Een vorm van het Stockholmsyndroom zou daar aan ten grondslag hebben gelegen.

Ondanks de ontvoering wordt hij het betreffende seizoen toch topscorer. Dat lukt hem een jaar later weer. Zijn carrière als speler eindigt uiteindelijk in 1987. "De ontvoering heeft vooral privé veel impact gehad", zegt Winkels. "Quini heeft er nooit meer over willen praten. En zijn vrouw ging niet lang na zijn ontvoering bij hem weg. Voor haar was hij niet dezelfde persoon meer."

Betonnen hok

Winkels: "Ik ben later nog in Zaragoza geweest naar de plaats waar Quini is vastgehouden al die dagen. Dat betonnen hok was niet groter dan een paar vierkante meter", gaat Winkels verder. "De buurtbewoners voelden zich ook toen nog schuldig dat zij niet doorhadden dat er een topvoetballer werd vastgehouden onder hun flat."

Na zijn periode als voetballer is Quini altijd verbonden gebleven aan Sporting Gijón, onder meer als teamleider. "Vier jaar geleden werd er keelkanker bij hem geconstateerd. Dat zag er slecht uit maar hij herstelde wonderbaarlijk."

Dinsdag overleed Quini aan een hartaanval. Hij is 68 jaar oud geworden.

Xavi, Quini en David Villa in 2013 Getty Images

STER reclame