Leo Vogelzang
NOS NieuwsAangepast

Buitenechtelijke zoon prins Carlos mag zich De Bourbon de Parme noemen

Hugo Klynstra, de buitenechtelijke zoon van Carlos prins de Bourbon de Parme, mag de titel 'prins', de naam De Bourbon de Parme en het predicaat 'Koninklijke Hoogheid' voeren.

Dat heeft de Raad van State beslist in het hoger beroep dat prins Carlos had aangetekend tegen een uitspraak uit 2016. De rechtbank in Den Haag kwam toen tot hetzelfde oordeel.

Om de naamswijziging door te voeren is nog wel een Koninklijk Besluit nodig. Uit het Nederlandse adelsrecht vloeit voort dat Klynstra daarna ook automatisch van adel is.

Geen lid Koninklijk Huis De Bourbon de Parme

De naamswijziging heeft niet tot gevolg dat Klynstra ook lid wordt van het Koninklijk Huis De Bourbon de Parme. Dat is een privéaangelegenheid van het Huis zelf, zegt de raad.

Hugo Klynstra werd in 1997 geboren uit een relatie tussen Brigitte Klynstra en prins Carlos, een zoon van prinses Irene en wijlen prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Carlos erkende het vaderschap niet. Het kind kreeg de naam van de moeder. De rechtbank in Zutphen heeft het vaderschap in 1999 wel gerechtelijk vastgesteld.

Carlos prins de Bourbon de Parme is in 1996 ingelijfd in de Nederlandse adel. Hierbij zijn de prinselijke titel en het koninklijk predicaat toegekend aan hem en zijn mannelijke nakomelingen. Voor de Nederlandse Wet op de adeldom maakt de manier waarop het vaderschap van het kind is vast komen te staan niet uit, zegt de raad.

Prestige

Toen Klynstra meerderjarig werd, vroeg hij de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie om een naamswijziging. De minister willigde het verzoek in 2015 in.

De naam De Bourbon Parme levert de drager overal in de wereld prestige op, zei koningshuisdeskundige Reinildis van Ditzhuyzen eerder tegen de NOS.

Drie vragen over de buitenechtelijke zoon van prins Carlos

Of het Klynstra om het prestige te doen was, is niet bekend. Het kan voor hem natuurlijk ook een principiële zaak zijn dat hij volledig erkend wordt als de zoon van zijn vader, met alles wat daarbij hoort bij iemand als prins Carlos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl