NOS NieuwsAangepast

Zeker 15 doden door aardbeving Papoea-Nieuw-Guinea

'Er is hier een grote ramp gebeurd'

De aardbeving eergisteren in Papoea-Nieuw-Guinea heeft aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Het aantal slachtoffers kan hoger uitvallen, omdat communicatieverbindingen met het binnenland zijn uitgevallen en wegen geblokkeerd zijn door omgevallen bomen en aardverschuivingen.

De gouverneur van de provincie Southern Highlands zei tegen persbureau AP dat de beving van 7.5 een "enorme, catastrofale verwoesting" heeft aangericht. In de provinciehoofdstad Mendi kwamen vier mensen om toen een huis instortte. Drie werden gedood toen een huis door een aardverschuiving werd bedolven.

"Mensen zijn getraumatiseerd. Verwoesting op deze schaal hebben ze nog nooit meegemaakt", zei de gouverneur. In drie olievelden en een gasfabriek is zo veel schade aangericht dat de productie moest worden stilgelegd.

  • Reuters
    Dit huis in Mendi werd onder een aardverschuiving bedolven
  • AFP
    Een weg bij de stad Mendi verdween in de afgrond

"We hebben heel veel hulp nodig", zei de gouverneur. "En voedsel en reparaties aan de infrastructuur en steun voor mensen die dakloos zijn geworden."

Hulporganisaties als het Internationale Rode Kruis staan klaar om hulp te bieden, maar wachten tot ze horen waar ze naartoe moeten en wat daar nodig is.

Een verwoeste weg en pijplijn in het binnenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl