NOS WielrennenAangepast

'WK baan in Apeldoorn? Elke avond volle bak'

Doel is helder voor baanwielrenners op WK: goud

De Olympische Spelen zijn nog maar drie dagen achter de rug, of het volgende internationale sportevenement staat op het punt te beginnen. In het Gelderse Apeldoorn nog wel. Daar, in het Omnisport, beginnen woensdag de wereldkampioenschappen baanwielrennen.

"Ik verwacht elke avond een volle bak", blikt NOS-verslaggever Han Kock vooruit. "Er zijn negentien Nederlandse deelnemers en er liggen veel medaillekansen, maar de concurrentie is hevig en er zijn spectaculaire onderdelen."

Wat is de hoofdattractie?

"Het is eigenlijk elke avond bingo. Maar het begin op woensdag is veelbelovend, met de teamsprint. De Nederlanders zijn op dat onderdeel al jaren wereldtop. In 2016 en 2017 waren ze tweede op het WK. Vorig jaar schoot Harrie Lavreysen uit zijn pedaal, anders had Nederland echt niet met 0,333 verschil verloren van Nieuw-Zeeland."

"Tussen 18.50 uur en 21.30 uur moeten ze drie keer rijden als ze kampioen willen worden. Er is eerst een kwalificatieronde, daarin is de tijd doorslaggevend. Daarna is er een tussenronde die gewonnen moet worden en vervolgens rijden de snelste twee winnaars de finale om goud."

"Het lastige aan de teamsprint is dat er drie keer binnen anderhalf uur op volle inspanning moet worden gefietst. Een voordeel voor Nederland, want het heeft vijf man voor die ploeg en kan het zich permitteren om te wisselen."

Desastreuze start nekt teamsprinters in WK-finale

Wat kan Matthijs Büchli op de keirin?

"Donderdag komt hij in actie, de zilverenmedaillewinnaar van Rio. De keirin is sowieso een spectaculair onderdeel, vergelijk het met een 1.000 meter shorttrack, waarop Suzanne Schulting goud pakte. Büchli kan net als Schulting opeens wegrijden. Baf, tot ziens, ik win alvast. Hij spéélt dit jaar met de concurrentie. Of hij het ook kan op het WK, is de vraag. De wetten op het WK zijn nog weleens anders."

"Vrijdag begint het sprinttoernooi. Dan is het de tijd aan de spierbonken om de individuele strijd aan te gaan. Lavreysen en Hoogland kunnen de halve finales halen, dat zou niet gek zijn. Maar het gaat om honderdsten. De finale is zaterdag. Dat belooft wat, die avond. Ook Annemiek van Vleuten komt dan in actie, op de drie kilometer individuele achtervolging, én de koppelkoers voor vrouwen staat op het programma."

Superspannende zaterdag, met koppelkoers, Ligtlee en Van Vleuten

"Een nieuw, superspannend onderdeel, de koppelkoers voor vrouwen. Om de tien ronden wordt er gesprint voor punten. Dit onderdeel is in 2020 voor het eerst olympisch. Voor Nederland komen Kirsten Wild en Amy Pieters in de baan.

Ook nog zaterdag: de 500 meter met Elis Ligtlee. Haar enige onderdeel dit WK. Het is haar 'thuiskampioenschap', ze staat ook op alle posters, maar ze heeft zich op de sprint en de keirin niet gekwalificeerd."

Er is ondertussen toch een nieuwe bondscoach?

"Ja, succescoach René Wolff is vervangen door Bill Huck. Dit kampioenschap is voor hem de eerste echte grote graadmeter. Maar als je naar het afgelopen seizoen kijkt, zie je dat hij het werk van Wolff goed heeft overgenomen. De ploeg is alleen maar gegroeid. Blijkbaar levert hij goed werk, maar de echte balans kun je pas opmaken na het WK, maandag dus."

NOS-uitzendingen WK baanwielrennen

Woensdag 28 februari
18.20 uur WK baanwielrennen live NOS.nl
00.16 uur Studio Sport Extra: samenvattingen WK baanwielrennen NOS.nl en NPO 1
Donderdag 1 maart
18.20 uur WK baanwielrennen live NOS.nl
00.16 uur Studio Sport Extra: samenvattingen WK baanwielrennen NOS.nl en NPO 1
Vrijdag 2 maart
20.00 uur Studio Sport Extra: live WK baanwielrennen NOS.nl en NPO 3
Zaterdag 3 maart
18.20 uur WK baanwielrennen live NOS.nl
23.25 uur Studio Sport: samenvattingen WK baanwielrennen NOS.nl en NPO 1
Zondag 4 maart
13.50 uur Studio Sport: live WK baanwielrennen NOS.nl en NPO 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl